Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για προώθηση της επαναδιαπραγμάτευσης


 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και εξελίχθηκε μέσα σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί προηγουμένως  από το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα . Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ υπήρξε συμφωνία στη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε ότι το αίτημα της  επαναδιαπραγμάτευσης παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος της συνάντησης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί  συμφώνησαν ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης». Αφετηρία για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου είναι η παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Συμφωνήθηκε επίσης η επαναδιαπραγμάτευση να γίνει με τη μέγιστη υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, που σημαίνει δημιουργία εθνικής ομάδας επαναδιαπραγμάτευσης στην αρχή σε επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών στην αρχή και σε σε επίπεδο υπουργείων στην συνέχεια. Την ομάδα θα βοηθούν εμπειρογνώμονες.
Οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν επίσης να τεθεί  το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση από τον Πρωθυπουργό  σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Ευρώπη σε ορισμένες από τις οποίες μπορεί να συνοδεύεται και από τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσης να γίνει άμεσα μια λογιστική απεικόνιση του προγράμματος που θα αποτυπώνει την πραγματική οικονομική κατάσταση και τις αποκλίσεις στους στόχους. Επίσης επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση να δοθεί μάχη για να μη θιγούν τα ειδικά μισθολόγια αλλά και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην πληγούν άλλο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είτε με μείωση συνολικά του φόρου είτε με επιδότηση των ασθενέστερων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ενημέρωση του Πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Οικονομικών για τα αποτελέσματα του Εurogroup «επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης», ενώ στη συνέχεια «συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα». Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο οι ενέργειες αυτές.
Η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο, επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των αρχηγών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί απαγκίστρωση από το μνημόνιο, αλλά και για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μέτρα που σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις πρέπει να υπάρξουν. «Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα, και θα υπάρξουν, όπως και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ Αναφορά έκανε επίσης σε «όσους τελευταία ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση» καλώντας τους να εγκαταλείψουν την πολιτική «που υπονομεύει τη χώρα». «Η αναδιαπράγμευση θα γίνει, προωθείται» τόνισε, ενώ ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε κανέναν από όσους στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικούς συγκλισης και εστίασε το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου της προσαρμογής. «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα … Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης» είπε και τόνισε πως «αφετηρία της αναθεώρησης η παραταση του χρονου δημοσιονομικής προσαρμογής». Ερωτηθείς πότε θα τεθεί αυτό το ζήτημα, απάντησε πως έχει ήδη τεθεί «και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου