Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Κλασική περίπτωση: Αδείο κτήριο του δημοσίου από το 98-Δεν ήθελαν να πάνε οι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ, του ΥΠΠΟ, του ΥΠΟΙΚ... τώρα λέει θα πάει το ΥΑΑΤ

Γλιτώνει το... νοίκι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συμφώνησε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τη μετεγκατάσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στο βιοκλιματικό κτήριο του Κεράνη στη Θηβών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως», μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη. Οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σήμερα διασκορπισμένες σε δεκάδες κτήρια ανά την Αττική με συνέπεια η επικοινωνία μεταξύ τους να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και τα λειτουργικά έξοδα τεράστια.




Το κτήριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Θηβών 196-198, στα όρια του δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη στον Ελαιώνα, είχε περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Εντούτοις, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, αν και ήδη έξι με επτά επενδυτές έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον, ο κ. Σαμαράς συμφώνησε με την πρόταση μετεγκατάστασης εκεί των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ καθώς το δημόσιο θα εξοικονομήσει πολλά εκατομμύρια από τα υπέρογκα μισθώματα που καταβάλλει σήμερα.

Οι καπναποθήκες Κεράνη αγοράστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 (με εισήγηση του Κ. Λαλιώτη) με στόχο να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Έως το 2004 όμως οι διαδικασίες μετεγκατάστασης δεν προχώρησαν. Τότε ξεκίνησαν εργασίες για τη διαμόρφωσή τους σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο με στόχο να στεγάσει το υπουργείο Πολιτισμού. Αν και το 2009 οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, το «αντάρτικο» των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν ήθελαν να… ξεβολευτούν, μπλόκαρε τη μετεγκατάσταση.

Ακολούθησαν και άλλοι μνηστήρες προς εγκατάσταση εκεί, αλλά έστριβαν δια του… αρραβώνος. Όπως συνέβη και το 2011 οπότε είχε δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση στο κτήριο του Κεράνη του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, τελικά κανένα σχέδιο δεν προχώρησε και οι παλιές _ βιοκλιματικές σήμερα _ καπναποθήκες δεν έχουν βρει νέα χρήση.

Το μετασκευασμένο κτίριο της πρώην καπναποθήκης αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους, συνολικά 44.803 τ.μ, και διαθέτει 750 θέσεις στάθμευσης. Από τα 15 στρέμματα του οικοπέδου περισσότερα από δέκα παραμένουν αδόμητα και, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Τσαυτάρης ήδη σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει για εκθέσεις και την προβολή παραδοσιακών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Στο… ενοίκιο το ΥΠΕΚΑ


Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος με τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη εξέφρασε τη βούληση του ΥΠΕΚΑ να συνεργαστεί στενά με τη δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Αυτός ήταν άλλωστε κι ένας από τους λόγους που οδήγησαν την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην επιλογή του κτηρίου του ΜΙΝΙΟΝ (ανήκει σε ιδιώτη επιχειρηματία) επί της οδού Πατησίων για τη μετεγκατάσταση εκεί του συνόλου των υπηρεσιών του υπουργείου.

Της συγκεκριμένης επιλογής υπεραμύνθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Άρης Αλεξόπουλος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, παρά τις έρευνες που διεξήχθησαν δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί κατάλληλο (σε έκταση και προσβασιμότητα), ασφαλές δημόσιο κτήριο για τη μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο κέντρο της Αθήνας διότι όλα τα κατάλληλα ακίνητα είχαν περάσει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ. Γι΄ αυτό και κατέληξαν στην ενοικίαση του ΜΙΝΙΟΝ.

Από την πλευρά του ο κ. Λιβιεράτος επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα η παροχή κινήτρων για την επιστροφή των επενδύσεων, της κατοικίας, αλλά και της επιχειρηματικότητας, κυρίως των νέων, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου