Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Κινήσεις Σαμαρά για να αφοπλιστούν όσοι θέλουν τη χώρα εκτός ευρώ


Απέναντι σε ένα «τείχος» απαιτήσεων για πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων βρέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τους επικεφαλής της Tρόικας.
Το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της Κομισιόν για άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων χωρίς άλλες καθυστερήσεις απηχεί τις θέσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της, που έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στο «περιθώριο» του ευρωπαϊκού πίνακα και απειλούν με έξοδο από το ευρώ. Μόνο που αυτή τη φορά οι απειλές δεν διατυπώνονται κατά τη συνήθη πρακτική των διαπραγματευτών της Tρόικας, αλλά αποτελούν θέση των σκληρών της ευρωζώνης που θεωρούν ότι «η Ελλάδα δεν έχει προωθήσει τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί».

Τα ανησυχητικά σύννεφα πύκνωσαν ύστερα από την απόφαση της Tρόικας να μεταθέσει για τον Σεπτέμβριο την κατάρτιση της έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας, που θα αποδεσμεύσει τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και την εξόφληση των προμηθευτών του Δημοσίου με ποσό άνω των 6 δισ. ευρώ που θα διοχετευόταν στην αγορά.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ο κ. Σαμαράς επιλέγει την οδό του ρεαλισμού, γνωρίζοντας ότι μία «στραβοτιμονιά» μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, «χαροποιώντας» τους μονεταριστές της Ευρώπης που απαιτούν μία καθαρή δημοσιονομικά ζώνη στους κόλπους της νομισματικής ένωσης. Το παζλ γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, από την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την Ισπανία να διαψεύδει δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Ραχόι προτίθεται να ζητήσει ολοκληρωμένη βοήθεια άνω των 300 δισεκατομμυρίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα της χώρας για τους επόμενους 18 μήνες. Τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτιναχθεί για τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι μπορεί να επέλθει η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της γενικευμένης ύφεσης.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ευρωζώνης, αλλά και η πρόθεση ορισμένων «σκληρών», που εντοπίζοντας κυρίως εντός τους γερμανικού κυβερνητικού σχηματισμού, για εκδίωξη της Ελλάδας υπαγορεύει τις κινήσεις του κ. Σαμαρά που σχεδιάζει την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πυρήνα του προβλήματος, σε τρεις βασικούς άξονες.
Πρώτον, μέσω της εφαρμογής του επώδυνου πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολοι στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι περικοπές αυτές στις συντάξεις, τα εφάπαξ και τα κοινωνικά επιδόματα θα εντείνουν την ύφεση και θα ανακυκλώσουν το έλλειμμα καθώς θα αφαιρεθούν χρήματα από την οικονομία. Ασφαλώς αναγνωρίζουν ότι υπήρχαν υπερβολές και στρεβλώσεις στη χορήγηση επιδομάτων και υψηλών συντάξεων, ιδίως σε ΔΕΚΟ με προνομιακό συνταξιοδοτικό καθεστώς, όμως το ποσό των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί περίπου το 5% του ΑΕΠ, που θα συρρικνωθεί αντίστοιχα την επόμενη διετία. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι το πακέτο των 11,5 δισ. δεν επιλύει το πρόβλημα, διαπιστώνει, όμως, ότι σε αυτή την αρνητική για τη χώρα συγκυρία δεν μπορεί να αναβάλει τις αποφάσεις, όταν η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των δανειστών καθώς τα τελευταία δύο χρόνια επέδειξε εγκληματική καθυστέρηση στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.
Δεύτερον, η κυβέρνηση θα επιδιώξει στο διάστημα μέχρι την επάνοδο των «τροϊκανών» να έχει επιδείξει αξιόλογο νομοθετικό έργο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, για την περιστολή των δαπανών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μέσω της αλλαγής του αναπτυξιακού νόμου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων. Την ίδια ώρα θα επιχειρηθεί η επιτάχυνση στις αποκρατικοποιήσεις με πρόσκληση ενδιαφέροντος και για τον ΟΣΕ.
Τρίτον, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες με σκοπό να πετύχει την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια, για να κατανεμηθούν τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ με πιο ήπιο τρόπο. Παράλληλα, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον το ζήτημα που έχει προκύψει με την επέκταση του «κουρέματος» στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας (όπως είναι η ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις) και τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το PSI του περασμένου Μαρτίου, σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπέστησαν ζημίες στα αποθεματικά τους ύψους 25 δισ. ευρώ. Το πρώτο «κούρεμα» που έγινε, ουσιαστικά «πληρώθηκε» από το εγχώριο τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα. Τώρα η συζήτηση έχει ανοίξει καθώς το Reuters μεταφέρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Ελληνες αξιωματούχοι θέτουν στο τραπέζι το ζήτημα του «κουρέματος» κατά 50% των πρώτων δανείων της Τρόικας, ύψους 110 δισ. αλλά και των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, συνολικού ποσού 50 δισεκατομμυρίων. Εάν γίνει το κούρεμα, τότε το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 75-80 δισ., με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο βιώσιμο επίπεδο του 100% του ΑΕΠ. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θετικά πρόσκειται το ΔΝΤ, καθώς με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα από την έκρηξη της ύφεσης στο 7% και την εκτίναξη της ανεργίας στο 23%, το οποίο θα επεκταθεί εάν γίνει πραγματικότητα η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια.
Σε αυτό το ναρκοπέδιο που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας και το ευρώ κινείται ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα επιχειρήσει να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και να αφοπλίσει όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός του ενιαίου νομίσματος, ανακοινώνοντας τη λήψη των επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ., που αποτελούν υποχρέωση της προηγούμενης κυβέρνησης, και ταυτόχρονα ανοίγοντας τη βεντάλια των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να πετύχει την επιμήκυνση του Μνημονίου και την επέκταση του «κουρέματος» στα ομόλογα της ΕΚΤ.


 Πιέσεις και από τις ΗΠΑ
Στην ίδια γραμμή με το νπρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, «πρώτα εφαρμογή του προγράμματος και μετά επιμήκυνση» ήταν και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, οποίος συναντήθηκε στη νΑθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη.
«Οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο, δεν υπάρχει μαγική ούτε γρήγορη λύση. Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να ζητάτε επιμήκυνση. 
Οιαγορές και οι ξένες κυβερνήσεις θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις και αποτελέσματα. Μόνο με τη λήψη αυτών των δύσκολων μέτρων θα πειστούν όλοι να επενδύσουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γκόρντον, επιβεβαιώνοντας το γενικευμένο κλίμα πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα, πίσω από το οποίο κρύβεται και η γερμανική απειλή για έξοδο από το ευρώ, για την οποία οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣpamyras@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου