Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Μαστίγιο και καρότο πριν από την έκθεση της τρόικας

Τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο με τους δανειστές της Ελλάδας αναμένεται να συνεχίσει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, αλλά και ομάδα Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που αναζητούν τρόπους να επενδύσουν στην πατρίδα καταγωγής τους.

Ήδη, ο κ. Σαμαράς συζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μάλιστα αμέσως μετά προέβη σε δήλωση υπέρ του ευρώ.



Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, χαρακτήρισε «ηράκλειο» το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει για λόγους εσωτερικής πολιτικής. 
Πρόκειται για την πρώτη θετική δήλωση μετά από πολύ καιρό, που αποκτά μεγαλύτερη αξία ενόψει της έκθεσης της τρόικας, καθώς δίνει και τον τόνο σχετικά με τους λόγους των καθυστερήσεων.

Οι δανειστές δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πως η «εσωτερική πολιτική» - οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και η εν γένει στάση της αντιπολίτευσης – έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα που δεν επιλύεται με μια άκαμπτη εκ μέρους τους στάση. 

Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό ως προς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν νέες αναταραχές το Σεπτέμβριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού σημειώνει ότι «το έργο του Σαμαρά είναι Ηράκλειο», προσθέτει: 
«Οι ατασθαλίες της Ελλάδας διήρκησαν δεκαετίες. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση προσαρμογής. Όμως, δεν υπάρχει τρόπος για να παρακαμφθούν αυτές οι προσπάθειες. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε. 

Είπε ακόμη πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αν η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όσον αφορά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι το κλιμάκιο των ελεγκτών θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα. Επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να εξηγήσει στο λαό αυτό που είναι αναγκαίο για τη χώρα. 

Από την πλευρά του, νέο αυστηρό μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που σε συνέντευξή του στη Bild απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Βλέπω ότι στην Ελλάδα επιθυμούν αναδιαπραγμάτευση των πραγμάτων και ότι ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το λέω απλά: Αυτό δε γίνεται», σημειώνει και καλεί τους Έλληνες να δείξουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να λέει ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει επίσης να ενεργήσει με μια σαφή πολιτική μεταρρυθμίσεων και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», συμπληρώνει ο Βεστερβέλε.

Ξεκαθαρίζει τέλος ότι ο ίδιος θα αντιταχθεί «αποφασιστικά», εάν συμφωνίες, στη βάση των οποίων έχουν διατεθεί τεράστια ποσά, ξαφνικά δεν ισχύουν. «Πρώτα διαπραγμάτευση, μετά συμφωνία, μετά παραλαβή βοήθειας και μετά δεν ισχύουν πια οι δεσμεύσεις σου; Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει», κατέληξε.

Στη σημερινή του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπήγκελ αναφέρει ότι «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», υποστηρίζοντας ότι «η  Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη τον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με το περιοδικό μάλιστα «υψηλόβαθμα στελέχη του έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το Ταμείο δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα». 

Το Der Spiegel αναφέρει ακόμη ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. 

«Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνεται και τονίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ». 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον διαχειρίσιμος». 

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης προς άλλες χώρες, θέλουν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Spiegel, να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου. 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι, που αποκάλεσε «φανταστικό σενάριο των αναλυτών» τη διάλυση της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι το ευρώ σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει.  

«Βλέπουμε αναλυτές να φαντάζονται το σενάριο μιας διάλυσης της ευρωζώνης», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι ηγέτες μας σε αυτή την ένωση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο». 
«Η διατήρηση του ευρώ είναι μέρος της εντολής μας» και για να επιτευχθεί αυτό «είμαστε πολύ ανοικτοί και δεν έχουμε ταμπού», συνεχίζει. 

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κρίνει ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, καθώς θεωρεί «πιθανό (ο πληθωρισμός) να υποχωρήσει ήδη από το τέλος του 2012». 

«Αν παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, θα δράσουμε», διαβεβαίωσε. 

Παράλληλα, ο Ντράγκι αναφέρει ότι μια μεγαλύτερη οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη.

Τέλος, με δηλώσεις του στη Μπιλντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκφράζει φόβους για «κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη».

Υποστηρίζει πάντως ότι η κατάσταση στην Ισπανία δε συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα, καθώς «η χώρα (σ.σ. η Ισπανία) έχει στέρεες βιομηχανικές βάσεις και μια καλά οργανωμένη δημόσια διοίκηση». 

 Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου