Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Το μήνυμα Μπαρόζο Προσεκτικά βήματα προς την πολιτική λύση

Ο αγώνας δρόμου για επίτευξη πολιτικής συνεννόησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, που ξεκίνησε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στις 18 Ιουλίου, κορυφώνεται σήμερα με τη νέα συνάντηση των τριών, αλλά και με την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, που επισκέπτεται την χώρα μας για πρώτη φορά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια. 

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα εξετάσουν από κοινού σήμερα το μεσημέρι το πακέτο των κατευθύνσεων που είχαν δώσει εντολή να εκπονηθεί στις 18 Ιουλίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της τρόικας. 

Στη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της πολιτικής λύσης, που βεβαίως θα συνδυαστεί με εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην δημοσιονομική εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ακόμη και υπερβαίνοντας το Μνημόνιο. 



Το γεγονός ότι η «πολιτική λύση» βρίσκεται σε καλό δρόμο, προκύπτει και από την απόφαση της τρόικας – των πολιτικών της προϊσταμένων, για την ακρίβεια – να διακόψει στις αρχές Αυγούστου την αξιολόγηση για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της. 

Όπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν – της οποίας προΐσταται ο Μπαρόζο – η τελική αξιολόγηση  για την υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει τον Σεπτέμβριο. 

«Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν», είπε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί – γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες ότι θα δοθεί χρόνος στην Ελλάδα. 

Μάλιστα, ο κ. Κολομπανί επανέλαβε ότι «μέχρι τότε, η ευρωζώνη και η Ελλάδα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Αύγουστο». 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Μπαρόζο αποτελεί κίνηση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας. 

«Βοηθήστε με για να σας βοηθήσω», θα είναι το πολιτικό μήνυμα που φέρει ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, που πιστεύεται ότι η άφιξή του σηματοδοτεί πως είναι αποφασισμένος «να βάλει πλάτη» προκειμένου να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προηγουμένως έργο. 

Ο κ. Μπαρόζο, θα ζητήσει απτά αποτελέσματα, δηλαδή δείγματα γραφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε όλα τα μέτωπα, το δημοσιονομικό, τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος επιμένει πάντως να κινείται τμήμα της γερμανικής ηγεσίας, με τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ να υπεραμύνεται των αρνητικών δηλώσεών του για τη χώρα μας. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκφράζει και πάλι την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες στην Ελλάδα. 

«Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν», επισημαίνει. 

Τα προβλήματα της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε γνωστά και στις χρηματαγορές, λέει ο κ. Ρέσλερ και συμπληρώνει πως εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια. 

«Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην ευρωζώνη», σημειώνει. 

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος υποστηρίζει, μάλιστα, ότι σε κεντρικά πρότζεκτ, όπως στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην ίδρυση μιας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος. 

Εξάλλου, σύμφωνα με προχθεσινό τηλεγράφημα του Reuters τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, υποστηρίζουν πως αναμένεται να αποδειχθεί αναγκαία νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας αναμένεται να κληθεί να το καλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς την συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου . 

Οι αξιωματούχοι φέρεται να είπαν ότι οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένεται να αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία. 

Οι τοποθετήσεις του Φίλιπ Ρέσλερ στο ζήτημα της ευρωκρίσης έχουν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων εναντίον του στη Γερμανία. Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η κριτική στο πρόσωπο του αντικαγκελαρίου από τη γερμανική αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «ανευθυνότητα». 

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι επέρριψαν - και με αφορμή την αρνητική αξιολόγηση των προοπτικών της γερμανικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody's - στον κ. Ρέσλερ ότι θέτει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Σνάιντερ δε δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για απόλυση του Ρέσλερ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας θέτει τόσο ανεύθυνα σε κίνδυνο τα χρήματα των φορολογουμένων, τότε η καγκελάριος θα έπρεπε να τον απολύσει». 

Οξεία κριτική δέχθηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ανέφερε ότι οι δηλώσεις Ρέσλερ «ανεβάζουν τα επιτόκια και κοστίζουν στη Γερμανία χρήματα και πιθανόν ακόμη και την πιστοληπτική της ικανότητα». 

Κι’ ακόμη: Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της ως προς την παραμονή της στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), σημειώνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αποπεμφθεί από τη νομισματική ένωση. 

Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, αρμόδιος δημοσιονομικών θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρούσε σε μια έξοδό της από το ευρώ, διότι αυτό θα ζημίωνε την ίδια αλλά και τις άλλες χώρες. 

Έστειλε πάντως μήνυμα στη χώρα να μην ασκεί πιέσεις για τη διάθεση ολοένα και περισσότερων χρημάτων για την εξασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ. «Είμαστε αλληλέγγυοι, βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες θα πρέπει να βοηθηθούν και μόνοι τους», είπε ο κ. Μπάρτλε. 

Παράλληλα, δεν απέκλεισε και αυτός το ενδεχόμενο μιας νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει αυτόματα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο -όπως είπε- δεν θα μπορούσε να περάσει στη γερμανική Βουλή. 

Προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες μιας επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που θα συνδεόταν με μια μαζική υποτίμηση του νομίσματος, με όλα τα επακόλουθα που θα οδηγούσαν στο να απειληθεί η χώρα με φτώχεια. 

Ο γερμανικός Τύπος
Η αναζωπύρωση της συζήτησης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο και των σημερινών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου. 

«Πιέσεις από το Βερολίνο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της ZEIT, το οποίο αναρωτιέται γιατί «ενώ αυτή την περίοδο η Ελλάδα κάνει τις σκληρότερες περικοπές που έχει κάνει ποτέ ως τώρα, το Βερολίνο δίνει τροφή στις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». 

«Το Βερολίνο τώρα βγάζει τα μεγάλα "όπλα": τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει ένα τέτοιο σενάριο», είναι η απάντηση που δίνουν οι συντάκτες της εφημερίδας. «Οι τελευταίες εκλογές απέδειξαν πως οι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ», ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Γκρος και θεωρεί τη σχετική συζήτηση σαν ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης. 

«Η Ελλάδα στο δρόμο προς τη δραχμή» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της Frankfurter Rundschau, η οποία σημειώνει: «Το ευρώ πέφτει, οι μετοχές ακολουθούν. Αυτά που λένε οι πολιτικοί στο Βερολίνο είναι όμως περισσότερο φλυαρίες, παρά ξεκάθαρες δηλώσεις. Από τις Βρυξέλλες ωστόσο έρχεται μια ξεκάθαρη στήριξη για την Αθήνα». 

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι «η τρόικα έχει στις αποσκευές της κόκκινη κάρτα για την Αθήνα» και σημειώνει : «Οι αντιπαθητικοί ελεγκτές βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Ο Σαμαράς ρίχνει τα πυρά του στο Βερολίνο. Τα ταμεία όμως είναι άδεια και το περιθώριο διαπραγματεύσεων περιορισμένο».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στις οικονομικές της σελίδες: «Η δυσφορία των Γερμανών για την Ελλάδα αυξάνει». «Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών πολιτικών παίρνει αποστάσεις από την Ελλάδα, διότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να πάρει τα μέτρα ώστε να πάρει και τη βοήθεια» υπογραμμίζει η εφημερίδα. 

Τέλος η Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας και μία έξοδός της από την ευρωζώνη τρομάζουν τις αγορές. Ωστόσο το σενάριο είναι πολύ ακριβό ώστε να υλοποιηθεί». 

Για αξιοσημείωτη αύξηση των κρατήσεων σε ελληνικά θέρετρα, από Γερμανούς τουρίστες, αναφέρεται το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel online. Οι τουρίστες ξανανακαλύπτουν την αγάπη τους για την Ελλάδα» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο, το οποίο αποδίδει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος προς την Ελλάδα στον βροχερό καιρό της Γερμανίας. Εμπρός για τον Νότο! Το βροχερό μέχρι τώρα γερμανικό καλοκαίρι ευνοεί και τους Έλληνες. Οι κρατήσεις για την Κρήτη, την Πελοπόννησο κτλ αυξάνονται και πάλι αισθητά». 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 
«Όσοι νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία στο ευρώ ή στη χώρα τους, πετώντας κάθε μέρα επικοινωνιακά «βελάκια» σε έναν αδύναμο εταίρο που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της δημοσιονομικής του προσαρμογής, κάνουν τραγικό πολιτικό και οικονομικό λάθος, εμφανίζονται ανιστόρητοι, δεν έχουν μελετήσει την οικονομική ιστορία των μεγάλων κρίσεων». 

Αυτό το μήνυμα, έστειλε, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, «πρέπει να στείλουμε στους φίλους μας στην Ευρωζώνη και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς» και σημείωσε ότι «το κρίσιμο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα και τα ελληνικά μακροοικονομικά και οικονομικά μεγέθη, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωζώνης και κυρίως η διασφάλιση της προοπτικής της». 

Σημείωσε ότι «η δυναμική της οικονομικής κρίσης επιβάλλει γενναίες, οριστικές και αξιόπιστες αποφάσεις» και πρόσθεσε ότι μια μικρή πτυχή αυτών θα αφορά στην Ελλάδα, «αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και τις προοπτικές ανάπτυξης και εφόσον η Ελλάδα μπορέσει να υπερβεί οριστικά το πρόβλημά της θα έχει συντελέσει στην υπέρβαση του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος». Ανέφερε ακόμη ότι το βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να μείνει μετέωρο.



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου