Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Που θα γίνουν οι περικοπές


Αναμφισβήτητα οφείλεται στην άμεση ανάγκη να βρεθεί ρευστό για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ, όμως, έστω και έτσι, η απόφαση της κυβέρνησης να βουτήξει στα βαθειά νερά της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης και του φαύλου κράτους είναι σωστή.
Αναφερόμαστε στους τομείς του ευρύτερου δημοσίου που έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, τομείς όπως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή οι ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, που θα συνεισφέρουν και το μεγαλύτερο μέρος από τα περίπου 4 δις ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση.
Και επειδή και άλλες φορές έχουν γίνει παρόμοιες εξαγγελίες, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις (μετά τη συμφωνία με την Τρόικα) και την ψήφιση των σχετικών νόμων, ώστε να δούμε πόσο αποφασισμένη είναι αυτή η κυβέρνηση.
Εμείς πάντως έχουμε μάθει ότι οι περικοπές θα αφορούν στους υψηλούς μισθούς και τις ακόμη υψηλότερες συντάξεις που παίρνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟΕνώ από το χώρο των ΟΤΑ το «μαχαίρι» θα πέσει στους διάφορους οργανισμούς (αναπτυξιακούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς κ.α.) που έχουν δημιουργήσει κατά δεκάδες οι δήμοι προκειμένου να βολέψουν τους ημετέρους της κάθε δημοτικής αρχής.
Όσο για να νοσοκομεία και γενικότερα το χώρο της υγείας, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό…

Τι αλλάζει αυτή τη φορά και ελπίζουν εκεί στην Πλατεία Συντάγματος ότι θα τα καταφέρουν; Όσο και φαίνεται αυτονόητο, το μυστικό είναι στην αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να τα βάλει με συμφέροντα, με Δημάρχους και με συνδικαλιστές (κυρίως αυτούς) και γενικότερα να «σπάσει αυγά».
Απαλλαγμένος από κομματικές σκοπιμότητες ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά και έχοντας την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού, έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρούσης από στενούς και έμπιστους συνεργάτες, οι οποίοι –όπως διαπίστωσαν ήδη στις πρώτες επαφές οι υπηρεσιακοί παράγοντες- δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα…
Είτε γιατί τους έχει εμπνεύσει ο ίδιος, είτε γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η χώρα, αυτή τη φορά ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει το θαύμα.
Το τραγικό είναι ότι αυτό το θαύμα που αναζητούν στην κυβέρνηση, έπρεπε να είναι το αυτονόητο….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου