Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η πρώτη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ


Ενώπιον της πρώτης σοβαρής εσωκομματικής κρίσης μετά τις εκλογές βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων.
Σημαίνοντα στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον είναι καλό να στηριχθεί αυτή η πρόταση.
Τα στελέχη αυτά προέρχονται κυρίως από τις πρόσφατες μαζικές μεταγγίσεις από την ευρύτερη σοσιαλδημοκρατία αλλά και από τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Η αντίθεσή τους εδράζεται στο γεγονός πως η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, ενσωματώνει επιλογές αντι-ευρωενωσιακές, εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αγγίζουν και τα όρια επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

Κάτι τέτοιο υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη θα αλλοιώσει πλήρως το μετριοπαθές και κυβερνητικό προφίλ που οικοδόμησε, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας ο ΣΥΡΙΖΑ, και επιδιώκει να συνεχίζει να χτίζει και τώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και νέα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως η Ρένα Δούρου.
Από την άλλη στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος», πάντως, όπως ο Π. Λαφαζάνης και ο Δ. Στρατούλης έσπευσαν να προκαταλάβουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι η πρόταση νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχθεί.
Ο προβληματισμός έχει διττό χαρακτήρα:
Αφενός ιδεολογικό, μιας και με αυτόν τον τρόπο, το πρόταγμα, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μπαίνει σε δεύτερο επίπεδο, αφετέρου πολιτικό μιας και ενδεχόμενη στήριξη του νόμου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα βγάλει σε κάποιο βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο του αντι-μνημονίου.
Και μόνο αυτό δεν θέλει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Να απωλέσει το σκληρό αντιπολιτευτικό του εργαλείο, δηλαδή το αντι-μνημόνιο.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ δύσκολο και μετέωρο το βήμα της ισορροπίας, μεταξύ της διατήρησης ενός αντι-μνημονιακού προφίλ και της διαμόρφωσης μιας υποσχόμενης κυβερνητικής δυναμικής.
Για αυτό και σε αντίθεση με τους «κομμουνιστογενείς» της Κουμουνδούρου,  ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, προσέτρεξε να να υποστηρίξει ότι από την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την πολιτική του ουσία και όχι τις λεπτομέρειες.
Οι κακές γλώσσες λένε πως αυτή η στάση θυμίζει το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» που παρέμεινε διακηρυκτικό και στην πράξη η παρουσία των δύο οργανισμών εγκαθιδρύθηκε στη χώρα με όρους ηγεμονίας.
Στελέχη μάλιστα του Περισσού λένε πως «ήρθε η ώρα να δει ο λαός πως ο ΣΥΡΙΖΑ γέμιζε αυταπάτες τον κόσμο και δε μπορεί να κάνει ούτε τα μισά από όσα έλεγε. Είναι η άλλη όψη της σοσιαλδημοκρατίας».
Η αλήθεια είναι πως μια ενδεχόμενη στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, θα δημιουργήσει ρωγμές και θα θέσει υπό αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό προσωπείο που προσπάθησε να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου