Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νέο σχέδιο για τις συντάξεις

Στην «πρέσα» κύριες και επικουρικές άνω των 1.000 ευρώ



Την επιβολή κλιμακωτών μειώσεων στο σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων που λαμβάνει κάθε δικαιούχος εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να παρακαμφθούν οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις για την επιβολή πλαφόν περί τα 2.100 -2.400 ευρώ. Την ίδια ώρα, παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, αλλά με «αντάλλαγμα» τη λήψη μέτρων συνολικού ύψους 13,2 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι τότε προβλέπει προσχέδιο της Τρόικας για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

 Τα «ψαλίδια» από φέτος
Βάσει των πιο πρόσφατων προβολών που έκαναν οι τεχνοκράτες της Τρόικας, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να ανακατανεμηθεί και να παραταθεί, όμως στην περίπτωση αυτή τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ τα οποία είχαν ζητηθεί για τη διετία 2013-2014 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τρέχον έτος και η σκληρή λιτότητα θα συνεχιστεί έως το 2016, με το συνολικό πακέτο περικοπής δαπανών να διογκώνεται κατά 1,7 δισ. ευρώ και να φθάνει τα 13,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 6,036 δισ. ευρώ μέτρων πρέπει να ληφθούν φέτος, ώστε μετά να επιτευχθούν περικοπές 1,675 δισ. ευρώ το 2013, άλλων 2,783 δισ. ευρώ το 2014, ακόμη 2,033 δισ. ευρώ το 2015 και εν κατακλείδι 688 εκατ. ευρώ το 2016.
Το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος της εκτενέστερης δημοσιονομικής προσαρμογής καλούνται να σηκώσουν το υπουργείο Εργασίας και οι εποπτευόμενοι φορείς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανάλυση των τεχνικών κλιμακίων η εξοικονόμηση δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται στα 3,7 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας και τα επιτελεία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να καταλήξουν στην κοινωνικά δικαιότερη και ταυτοχρόνως δημοσιονομικά αποδοτικότερη φόρμουλα μείωσης των συντάξεων. Πηγές του πρακτορείου Reuters ανέφεραν χθες ότι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στα 10 από τα 11,5 δισ. ευρώ του νέου πακέτου μέτρων για τη διετία 2013-2014 και αναζητούν το εναπομένον 1,5 δισ. ευρώ.
Το νέο σχέδιο
 Το «μαχαίρι» στις συντάξεις αναμένεται να εφαρμοστεί από 1ης/1/2013. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο σχέδιο που θα συζητήσει σήμερα ο υπουργός ΕργασίαςΓιάννης Βρούτσης με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., και το οποίο εν συνεχεία θα εξεταστεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στο απογευματινό ραντεβού τους, περιλαμβάνει μια σημαντική ανατροπή. Στο σενάριο αυτό εγκαταλείπεται η ιδέα για συνδυασμένη επιβολή πλαφόν περί τα 2.100-2.400 ευρώ και κλιμακωτές μειώσεις 5%-15% στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ. Εναλλακτικά, προτείνεται η υιοθέτηση μόνο κλιμακωτών μειώσεων, οι οποίες ωστόσο θα αφορούν το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης). Το ανώτατο όριο των 2.760 ευρώ που ισχύει σήμερα για μία σύνταξη παραμένει, έτσι, ανέπαφο. Πιο αναλυτικά, το νέο σχέδιο προβλέπει:
 1 Κλιμακωτές μειώσεις επί του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών ως εξής:
* Για συνολικές συντάξεις 1.000 έως 1.300 ευρώ, μείωση 3%.
* Για συνολικές συντάξεις 1.300 έως 1.800 ευρώ, μείωση 5%.
* Για συνολικές συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ, μείωση έως 15%.
 2 Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος 506,1 εκατ. ευρώ.

 3 Μείωση 30 ευρώ στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ. Ο Τύπος της Κυριακής είχε επισημάνει χθες ότι οι συντάξεις αυτές βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη».

Τα όρια ηλικίας
Η εξειδίκευση των μέτρων στο συνταξιοδοτικό τομέα έχει ακόμα μία πολυσυζητημένη πτυχή: τα όρια ηλικίας. Ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος ορίζει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2015, προτού το όριο συνταξιοδότησης φθάσει στα 65 έτη, με 40 χρόνια εργασίας. Το μεταβατικό αυτό στάδιο ενδεχομένως να καταργηθεί. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν τίθεται θέμα ριζικών παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό, συνεπώς η πιθανότητα να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 έτη αποκλείεται.
Μειώσεις στο εφάπαξ
Αναδρομικά στην «πρέσα» φαίνεται πως οδηγούνται εφάπαξ, μισθοί στις ΔΕΚΟ, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Ειδικά για τα εφάπαξ, είναι δεδομένη η άμεση περικοπή τους για τους ασφαλισμένους όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων. Στο δημόσιο τομέα έρχονται μειώσεις κατά 22,7%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το αντίστοιχο ποσοστό θα εξαρτηθεί από το ύψος των ελλειμμάτων κάθε Ταμείου. Πάντως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις ενδέχεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το 40%.
(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου