Το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ενοίκιο 27.500 ευρώ τον μήνα για ένα κτίριο σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, στο οποίο στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα μπορούσε να δίνει 14.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή, πολυκατοικίες της ίδιας περιοχής ενοικιάζονται με λιγότερο από 6.000 ευρώ τον μήνα. Με ποιους όρους έγιναν οι διαγωνισμοί; Από πότε ισχύουν; Γιατί δεν έχουν αλλάξει εν μέσω κρίσης; Για το θέμα ο περιφερειάρχης Εκπαίδευσης Αττικής έχει ήδη υποβάλει έκθεση στο υπουργείο Παιδείας.
Από την άλλη, λόγω έλλειψης κονδυλίων, σε κτίρια υπηρεσιών Εκπαίδευσης στην Αττική δεν υπάρχουν χρήματα για εκτυπωτικό χαρτί και μελάνι για βασικά έγγραφα, αλλά ούτε και για συνεργείο καθαριότητας, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να... σφουγγαρίζουν μόνοι τους. Τα βέλη των υπηρεσιών στρέφονται προς την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, που είναι η αρμόδια για τα σχετικά ζητήματα.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που διέθεσε στην «Κ» η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, για το κτίριο της οδού Δώρου 9, στο οποίο στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες της Α΄ Αθήνας, δίδονται για ενοίκιο 329.698 ευρώ τον χρόνο. Και αυτό, παρότι, όπως ανέφερε στην «Κ» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Ιωάννης Κουμέντος, έχουν γίνει ενέργειες ώστε να αξιοποιηθεί κτίριο επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 26 στην Ομόνοια, που είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
Με το μισό κόστος
Ο στόχος είναι στο κτίριο να στεγαστούν οι Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, που έως τώρα στεγάζονται σε ορόφους ή και κτίρια διάσπαρτα στην Ομόνοια (το επίμαχο της Δώρου), στο Παγκράτι, στην Ηλιούπολη και στα Πατήσια. Για την ενοικίαση αυτών δίνονται συνολικά περί τα 30.000 ευρώ τον μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για το κτίριο της Αγ. Κωνσταντίνου θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία περί τα 14.000 με 15.000 ευρώ.
Στο θέμα μάλιστα παρενέβη και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), η οποία έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με την οποία καταγγέλλει την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος μέσω συμβάσεων που προβλέπουν εξωφρενικές τιμές ενοικίων. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ότι στην ίδια περιοχή το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ πληρώνει 6.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα.
Επίσης, διαμαρτυρίες για πολύ υψηλά ενοίκια υπάρχουν και για άλλα κτίρια όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, η Β΄ Διεύθυνση πληρώνει 28.000 ευρώ για κτίριο της Μεσογείων, ενώ έως και πριν από λίγους μήνες ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών κατέβαλλε 35.000 ευρώ για κτίριο στην 3ης Σεπτεμβρίου.
Βασικές ελλείψεις
Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα στις διοικητικές υπηρεσίες λόγω της έλλειψης κονδυλίων οξύνονται. «Η φθορά των ελάχιστων εν ενεργεία μηχανημάτων και η παντελής έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής καθιστούν πλέον αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία της Διεύθυνσης. Συγκεκριμένα, αδυνατούμε να αποστείλουμε ή να παραδώσουμε έγγραφα τα οποία αφορούν μισθοδοσία, συντάξεις, πιστοποιητικά υπηρεσιακών μεταβολών», λέει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής σε έγγραφο από τις 3 Ιουλίου. Δύο ημέρες αργότερα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας παρουσίαζε τα δικά της προβλήματα σε επιστολή της προς την Περιφέρεια Αττικής: «Η Διεύθυνση εξακολουθεί να παραμένει χωρίς συνεργείο καθαριότητας περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Είναι τραγικό το θέαμα, οι πολίτες να βλέπουν τους υπαλλήλους με τη σκούπα και τον κουβά να καθαρίζουν τις τουαλέτες και τους εσωτερικούς χώρους». Μάλιστα, συνδέουν κρούσματα μόλυνσης υπαλλήλων με τις κακές συνθήκες υγιεινής. «Αν εξακολουθήσετε να κωφεύετε στα θέματα υγιεινής το 2012, εκτιμάμε πως το θέμα θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», τονίζεται στο ίδιο έγγραφο.
Αποστολος Λακασας(news.kathimerini)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου