Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Κοινή η μοίρα Ελλάδας και Κύπρου Η τρόικα επιστρέφει σε Αθήνα και Λευκωσία

Την Τρίτη, 24 Ιουλίου, επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ολοκληρώσουν τους ελέγχους και στις 26 Ιουλίου θα συναντηθούν με τον υπουργό των Οικονομικών.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης της έκθεσης της τρόικας, την οποία αναμένουν οι προϊστάμενοί τους και δανειστές της Ελλάδας, προκειμένου ΕΕ. ΕΚΤ και ΔΝΤ να λάβουν τις αποφάσεις τους, σχετικά με τον χρόνο που θα δώσουν στη χώρα μας για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.



Αυτό σημαίνει ότι απομένει λιγότερο από μία εβδομάδα για να γίνουν οι αναγκαίες πολιτικές επαφές σε υψηλότατο, όπως γνωστοποιήθηκε, επίπεδο εκ μέρους του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί μια ήπια έκθεση της τρόικας, που ουσιαστικά θα παρέχει χρόνο στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, να ξεκινήσει τις αποκρατικοποιήσεις και να δώσει δείγμα γραφής.

Από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προέκυψε η ανάγκη για δημιουργία πολιτικού πλαισίου χειρισμών, ενώ όσον αφορά στην εξεύρεση των 11,7 δις ευρώ που απαιτεί τη τρόικα, αποφασίστηκε να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές και όχι συγκεκριμένα ποσά από συγκεκριμένες πηγές.

Ζητούμενο είναι η αξιοπιστία και επομένως σημασία έχει να παρουσιαστεί στην τρόικα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα – έστω και αν δεν έχει εξευρεθεί το σύνολο του ποσού.

Το υπουργείο των Οικονομικών υποστηρίζει ότι από τα ποσά αυτά έχουν βρεθεί τα μισά και αναζητούνται τα υπόλοιπα.

Πάντως, οι τρεις αρχηγοί έχουν συμφωνήσει να μην ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2012, αλλά ούτε και οριζόντια μέτρα για την διετία 2013-2014, ενώ στην επόμενη συνάντησή τους την προσεχή εβδομάδα θα διαμορφωθεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα έχει σχεδιαστεί από την Ελλάδα και θα ανήκει στην ιδιοκτησία της. 

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει και στην Κύπρο, καθώς η μοίρα Ελλάδας και μεγαλονήσου είναι συνδεδεμένη και στις οικονομικές περιπέτειες. 

Αυτές τις μέρες, στην Ελλάδα συμπληρώνονται 38 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην Κύπρο 38 χρόνια από το πραξικόπημα, την σε δύο δόσεις εισβολή και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. 



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου