Η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τον πλήρη εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας παρά τις αιματηρές περικοπές που έχουν γίνει.
Δείχνουν, όμως, ότι υπάρχει πολύ λίπος στο Δημόσιο κι εκεί πρέπει να στραφεί η κυβέρνηση για να κόψει, αντί να ψάχνει σε μισθούς και συντάξεις.
Επίσης, δεν είναι λύση να κόβεται ολοένα και περισσότερο το ΠΔΕ, πρόκειται για αντιαναπτυξιακό μέτρο και πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Το πρώτο εξάμηνο του έτους εισπράχτηκαν καθαρά έσοδα 21,68 δισ. Ευρώ, 1,15 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
- Στο σκέλος των δαπανών προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο το δημόσιο «ξόδεψε» 33,63 δισ. ευρώ έναντι 35,9 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί. Πρόκειται γι μείωση των καθαρών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,3 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ πρωτογενείς αλλά και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις που έγιναν φέτος σε σχέση με πέρυσι.
- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 3,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περικοπή κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλεπόμενες των δαπανών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
- Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο α’ εξάμηνο στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 5,2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για το εξάμηνο. Δηλαδή έχουμε μια καλύτερη των προβλεπόμενων επίδοση σε αυτό τον τομέα κατά 1,9 δισ. ευρώ (οφείλεται όμως κατά κύριο λόγο στην περικοπή του ΠΔΕ).
- Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος είναι μειωμένα στο 6μηνο κατά 909 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Από αυτά, τα 545 εκατ. ευρώ αφορούν μείωση από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων έχει μειωθεί κατά 278 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
- Τα έσοδα από ΦΠΑ υστερούν κατά 434 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι έμμεσοι φόροι είναι μειωμένοι σε σχέση με τον στόχο κατά 375 εκατ. ευρώ.
- Στο σκέλος των δαπανών σημαντική υπέρβαση παρουσιάζεται στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απορροφήσει 8,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 66,2% της συνολικής ετήσιας πρόβλεψης που σημαίνει ότι έχουν απορροφήσει ήδη περίπου 2 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής: Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.477 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 3.317 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 14.878 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5.267 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι σε ότι αφορά το ΠΔΕ και την μη πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλωστε η περίπτωση του Ασύλου Ανιάτων και των χρεών 3 εκατ. του ΕΟΠΥΥ δείχνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι θέμα χρόνου να «σκάσει» όλο το σύστημα.
Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι δε μπορείς να κόβεις συνέχεια μισθούς και συντάξεις γιατί έτσι μειώνεται η κατανάλωση. Οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ΦΠΑ και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Αντίθετα, οι περικοπές δαπανών από τα υπουργεία είναι μια λύση, έστω κι αν κάποιοι φωνάζουν. Το πρώτο βήμα έγινε με τις αποφάσεις για συγχωνεύσεις φορέων, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου