Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η Γερμανία οδηγεί την Ελλάδα σε αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη


Με το δόγμα της…μηδενικής ανοχής φαίνεται να αντιμετωπίζει η Τρόικα την νέα κυβέρνηση και το γεγονός αυτό βάζει σε σκέψεις πολλούς σοβαρούς αναλυτές που τείνουν να πιστέψουν ότι η Ελλάδα οδηγείται, επί της ουσίας, από τους Γερμανούς σε αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη.
Απολύτως ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ψυχρολουσία που υπέστη το οικονομικό επιτελείο όταν επιχείρησε να διαχωρίσει την πληρωμή του «τέλους ακινήτων» από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Προσωπικά, στο συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν θα κακίσω την Τρόικα που βλέπει τα δημόσια έσοδα να καταρρέουν, όσο την βιασύνη κάποιων στη κυβέρνηση να προσφέρουν… «μικρο-ανακουφίσεις» στους Έλληνες φορολογούμενους με μέτρα που έχουν επεξεργαστεί στο γόνατο και κυρίως…χωρίς να ρωτήσουν τον ξενοδόχο.

Από την άλλη πλευρά, η εμμονική άρνηση των δανειστών να διευκολύνουν μία «επικοινωνιακή απήχηση» της νέας κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα, δημιουργεί πράγματι υποψίες για προδιαγεγραμμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Βερολίνο και δεν πρόκειται να αλλάξουν ακόμη κι αν στην Αθήνα γίνουν…θαύματα.
Ουσιαστικά λοιπόν το πρώτο(ίσως και το τελευταίο) crash test των προθέσεων της Τρόικας θα έρθει με την αφετηρία των συζητήσεων της ερχόμενης εβδομάδας, σε τρία πολύ απλά ζητήματα:
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επανειλημμένα ότι θα μειώσει άμεσα τον  ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, προκειμένου να τονώσει το τουριστικό ρεύμα και να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Απολύτως εύλογη απόφαση που αν δεν γίνει δεκτή από την Τρόικα θα  δημιουργήσει εικόνα πλήρους αναξιοπιστίας και στις πιο στοιχειώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Η κυβέρνηση έχει προτάξει εν είδει «κόκκινης γραμμής» την προστασία των μισθολογικών επιδομάτων που αφορούν τους ένστολους υπαλλήλους του δημοσίου. Ακόμη, πιο εύλογη απαίτηση που θα πρέπει εύκολα να αντιληφθούν οι ξένοι πιστωτές. Αν απορρίψουν τα «ισοδύναμα μέτρα» που θα προβάλει η ελληνική πλευρά για την κάλυψη της συγκριτικά αμελητέας «τρύπας» των 100-150 εκ. ευρώ, σημαίνει ότι δεν θα δεχτούν και καμία άλλη αξίωση της Αθήνας που άπτεται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας.
Τέλος, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την άμεση κατάργηση  δεκάδων οργανισμών του δημοσίου, για εξοικονόμηση των λειτουργικών τους εξόδων με παράλληλη μετάταξη του προσωπικού σε άλλους κρατικούς φορείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα η οποία θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο αναιρείται η δέσμευση «παγώματος προσλήψεων στο δημόσιο»!
Αυτά τα τρία ζητήματα επομένως, αν στο σύνολο τους ή ξεχωριστά αποτελέσουν «αγκάθια» της πρώτης διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης Σαμαρά και Τρόικας, θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις υποθέσεις μας για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών(βλέπε για την ακρίβεια Γερμανών).
Για να το πώ απλά. Αν στις αυριανές συνομιλίες, διαπιστωθεί τείχος αδιαλλαξίας από την πλευρά των εκπροσώπων της Τρόικας, ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς που αποσκοπούν στην διατήρηση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής, δεν είμαι βέβαιος ότι έχει κάποια έννοια η συνέχιση των διαβουλεύσεων και μάλιστα στο πνεύμα του…κατευνασμού των «εξοργισμένων δανειστών».  Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να αλλάξει στάση, φροντίζοντας με την σειρά της να προκαταλάβει δρομολογημένες εξελίξεις και δημοσιοποιώντας εγκαίρως στον διεθνή περίγυρο τις αληθινές προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταρρεύσει αμαχητί και θα επωμιστεί όλες τις συνέπειες της χρεοκοπίας, παραδίδοντας τα κλειδιά της εξουσίας στον «άβρεχτο» από την καταιγίδα, Αλέξη Τσίπρα…
Του Γιώργου Χαρβαλιά
(δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου