Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Να μην υποκύψει η κυβέρνηση στους εκβιασμούς της Τρόικας και του Βενιζέλου


Η εκτός προγράμματος επίσκεψη της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9 σήμερα το πρωί, εγείρει ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά, έστω κι αν στην κυβέρνηση επιχειρούν να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο της συζήτησης λέγοντας ότι πρόκειται απλά για παροχή διευκρινίσεων για ορισμένα μέτρα.
Το να πάρει την πρωτοβουλία η τρόικα να ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, δείχνει ότι οι δανειστές μας επιχειρούν να στήσουν ένα σκηνικό αντίστοιχο με το περσινό. Δηλαδή ένα εκβιαστικό περιβάλλον που αυτοί θα πιέζουν για να ληφθούν άμεσα τα σκληρά μέτρα αλλιώς θα φύγουν από την Αθήνα, κι από την άλλη την κυβέρνηση να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί.

Όμως τα περσινά παθήματα του κ. Βενιζέλου που όταν έφυγε η τρόικα στη συνέχεια ικέτευε να επιστρέψει πρέπει να γίνονται μαθήματα. Δε μπορεί κανείς να εκβιάζει κανέναν εδώ που βρισκόμαστε, αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο για την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η σημερινή έκτακτη επίσκεψη στο Μαξίμου δείχνει ότι οι δανειστές θέλουν να εκβιάσουν και πάλι ότι θα αποχωρήσουν προκειμένου να πετύχουν άμεσες δεσμεύσεις για το πακέτο των 11,5 δις. Αν επρόκειτο για μια απλή ανταλλαγή απόψεων και διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένα οικονομικά μέτρα, θα πήγαιναν στον Στουρνάρα ή στον Βρούτση, δε θα ζητούσαν να δουν τον πρωθυπουργό.
Φαίνεται ότι οι τροικάνοι είπαν ότι θα μείνουν στην Αθήνα για τουλάχιστον 10 ημέρες προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων, αδιαφορώντας για το αν τα μέτρα αυτά αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση και την κοινωνία. Ζητούν να ανακοινωθούν τα μέτρα το συντομότερο δυνατό και να υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον Αύγουστο.
«Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες», ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», αλλά όπως είπε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω». «Οι εξελίξεις το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι ραγδαίες και εμείς πρέπει πάση θυσία να είμαστε εντός», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η κυβέρνηση να μην υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Είτε από τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε να γίνει Τσε Γκεβάρα αδιαφορώντας για το τι προβλήματα δημιουργεί, είτε από την τρόικα που θέλει εδώ και τώρα μέτρα που θα συνταράξουν τη χώρα. Και αδιαφορεί για το αν η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να μην πληγούν οι ασθενέστεροι.
Θολή εικόνα
Πρέπει εξάλλου να σταθούμε και να επισημάνουμε την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα
Από τη μια εμφανίζεται να άγεται και να φέρεται στις ορέξεις του κάθε κ. Βενιζέλου και το μόνο που κάνει είναι να διαρρέει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τορπιλίζει τη συμφωνία. Αυτό είναι άραγε το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή; Η επικοινωνιακή διαχείριση ενός ναυαγίου ή μιας απόφασης για το πακέτο των 11,5 δις; Έτσι θα πείσουμε τον κόσμο να αποδεχθεί τη μοίρα του; Αν στο Μαξίμου αποφάσισαν απλά να κάνουν ασκήσεις στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων κι όχι πραγματική πολιτική να μας το πουν να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Δε μπορεί ο κ. Κεδίκογλου να βγαίνει στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα – με την ευκαιρία αντί του καθιερωμένου briefing οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνονται μέσω διαφορετικού ιδιωτικού σταθμού κάθε φορά για να είναι ικανοποιημένη και η διαπλοκή;
Από την άλλη, δε μπορεί η κυβέρνηση να αφήνει το Βενιζέλο να εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής της λαϊκής εντολής. Μήπως κάποιοι στο κυβερνητικό ξεχνούν ότι ο ελληνικός λαός τους έδωσε μια συγκεκριμένη εντολή κι αυτή πρέπει να τηρήσουν;
Η μοναδική τους δουλειά είναι να βρουν μέτρα που δε θα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και την προγραμματική συμφωνία.
Και πρέπει να προσέξουν κάτι. Μπορεί να τα …χώνουν  στο Βενιζέλο αλλά ο άνθρωπος είναι και… γάτα. Από τώρα στήνει παγίδα στο Σαμαρά λέγοντάς του ότι αυτός έχει τη διαχείριση, επομένως αυτός θα χρεωθεί και τα όποια μέτρα.
Μήπως λοιπόν στην κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσουν και να μας εκπλήξουν θετικά με τα μέτρα; Δε μπορεί να συζητούν ακόμη π.χ. για περικοπή 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ ή για μειώσεις στις συντάξεις ακόμη και χαμηλόμισθων.
Η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι και η καλύτερη, μάλλον «θολώνει» επικίνδυνα και θα πρέπει να διώξουν την ομίχλη προτού είναι αργά. Ο Τσίπρας καραδοκεί αλλά το κυριότερο, οι ξένοι καραδοκούν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου