Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Στήριξη και αναμονή από ΔΝΤ και Κομισιόν

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα η τρόικα, η άφιξη της οποίας, για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, συνοδεύθηκε κατά το τελευταίο διάστημα από μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων του γερμανικού, κυρίως, Τύπου. 

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, όμως, κινούνται οι επίσημες δηλώσεις από την πλευρά των δανειστών, καθώς έχει ξεκινήσει η συζήτησε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο που αποφασίστηκε κατά την τελευταία σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. 

Το ΔΝΤ εξέφρασε χθες τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας, διαψεύδοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο δεν προτίθεται να παρέχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη χώρα μας. 



«Το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «στις 24 Ιουλίου κλιμάκιο του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με θέμα την επαναφορά του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο στηρίζεται οικονομικά από το Ταμείο, σε τροχιά». 

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, καθίσταται σαφές ότι το ΔΝΤ λαμβάνει ως δεδομένο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εκτός τροχιάς και αυτόν τον καιρό λαμβάνει μέρος στην προσπάθεια επαναφοράς του προγράμματος - και όχι στην λήψη μέτρων που θα αποκλείουν κάθε τέτοια προοπτική. 

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί, ξεκαθάρισε ότι για την Επιτροπή, «η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ. 

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον, διευκρινίζοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας που βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να καλυφθούν αυτές οι καθυστερήσεις με συγκεκριμένες δράσεις άμεσα. 

Όσον αφορά το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Ευρωζώνης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Αύγουστο και ότι επεξεργάζονται λύσεις με τις ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος. 

Στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρθηκε και ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν μηνύματα περί απροθυμίας του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετάσχει σε προγράμματα για την Ελλάδα». 

Σε ό,τι αφορά πάντως τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο ίδιος δήλωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται «μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας» και ότι περιμένει τη σχετική έκθεση της τρόικας. 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε χθες την Ελλάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης. 

«Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει», τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, αρνούμενος να κάνει προβλέψεις όσον αφορά το μέλλον της χώρας στο ευρώ και επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει τα νέα συμπεράσματα της τρόικας. 

«Δεν θέλω να προκαταλάβω την Τρόικα. Όταν η έκθεσή της θα είναι έτοιμη, θα συνεδριάσει το Eurogroup», υπογραμμίζει.



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου