Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έκθεση με καταστροφικά σενάρια και… εκτός ευρώ


«Η Ελλάδα ξανά στο χείλος», προειδοποιεί ο διεθνής οίκος Nomura International σε έκθεσή του, εκτιμώντας ότι με δεδομένη τη δημοσιονομική εκτροπή φέτος, τη βαθύτερη ύφεση την οποία «βλέπει» στο -7,5% και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χρονική επέκταση κατά δύο χρόνια των δημοσιονομικών στόχων, το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πλέον πλήρως χρηματοδοτούμενο έως το 2014. Στο ακραίο σενάριο, η Nomura, ούτε λίγο ούτε πολύ, διαβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να… αφεθεί στην τύχη της και εκτός ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura, θα απαιτούνταν από 30-40 δισ. ευρώ για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος έως το 2016, ο δε στόχος για δημόσιο χρέος 120% επί του ΑΕΠ έως το 2020 δείχνει ανέφικτος.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης έχει υποχωρήσει στο 45%, παραμένει ωστόσο σημαντική και αναπτύσσει τρία εναλλακτικά σενάρια. Πρώτον, τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να δοθούν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό-ESM. Στα «χαρτιά» αυτή η λύση θα μπορούσε να «πιάσει» το στόχο του χρέους.
Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει επιπλέον νέα ομόλογα αξίας 62 δισ. ευρώ, παράλληλα με τα δάνεια 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Ωστόσο, τα νέα αυτά ομόλογα υπόκεινται στο αγγλικό Δίκαιο και η συνεργασία που θα απαιτηθεί με τους κατόχους τους πιθανώς θα αποδειχθεί δύσκολη. Επιπλέον, το 30% των νέων ομολόγων βρίσκεται στην κατοχή ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων και, έτσι, μία νέα αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε αύξηση των αναγκών κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τέλος, η Nomura αναφέρει ότι θα μπορούσε να μη γίνει τίποτα και η Ελλάδα να αφεθεί μόνη, με την ελληνική έξοδο να αποτελεί πλέον αποδεκτή εξέλιξη από την Ε.Ε.
Ρόη Χάϊκου, στον Ελεύθερο Τύπο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου