Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νέα συνάντηση με στόχο την τήρηση της συμφωνίας

Με αποστολή να αποφευχθούν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω τα εισοδήματα των Ελλήνων και να μείνουν πιστοί στη συμφωνία τους της 18ης Ιουλίου που επιβεβαιώθηκε στις 26 Ιουλίου, ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2012 και δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα τη διετία 2013-2014, συναντώνται και πάλι σήμερα το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του «Ρόιτερ’ς», που επικαλείται «πηγή προκείμενη στις διαβουλεύσεις», έχουν εξευρεθεί οι πηγές εξασφάλισης των 10 δις ευρώ και αναζητείται τρόπος να εξευρεθεί το υπόλοιπο 1,5 δις, «προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ». 



Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, καθώς και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, εμμένουν στην συμφωνία τους ότι τα χρήματα αυτά δεν θα βρεθούν μέσω νέων μειώσεων και οριζόντιων περικοπών. 

Κατά το παρελθόν σαββατοκύριακο, οι τρεις αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και σήμερα αναμένεται να αποφανθούν σχετικά με το ποιες από αυτές τις προτάσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές, χωρίς να ακυρωθεί η συμφωνία τους περί μη λήψης νέων μέτρων. 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δηλώσεις ξένων παραγόντων σχετικά με τη χώρα μας, με κορυφαία αυτή του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στην κυριακάτικη «Βελτ» δηλώνει: 

«Δεν μπορώ να δω ότι υπάρχει πλέον έδαφος για περαιτέρω παραχωρήσεις. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει, ήδη, κάνει πολλές παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα μπορεί να είχε λάθη, αλλά από το γεγονός ότι από την πλευρά της Ελλάδας εφαρμόστηκε ανεπαρκώς. Δεν βοηθά, επομένως, να κάνουμε υποθέσεις για περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο».

Προσθέτει ωστόσο πως «δεν είναι ζήτημα γενναιοδωρίας, αλλά πολύ περισσότερο εάν υπάρχει για την Ελλάδα ρεαλιστικός δρόμος, προκειμένου να το πετύχει». 

Παράλληλα, εκφράζει τη διαφωνία του σχετικά με τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εφιστά την προσοχή στον τρόπο λειτουργίας των αγορών, οι οποίες, όπως λέει, δεν είναι λογικές. 

«Δεν θα έπρεπε τώρα να κάνουμε τις οποιεσδήποτε νευρικές συζητήσεις, π.χ για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει, καθώς έτσι προκαλείται μόνο ανασφάλεια και πυροδοτούνται αντιδράσεις στις αγορές. «Εάν θέλει κανείς να έχει λίγη ησυχία, δεν θα πρέπει να την τρέφει με εικασίες» προσθέτει. 

Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει επίσης την ιδέα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα περιελάμβανε και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο μεγαλύτερος Γερμανός πιστωτής στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους ήταν η κρατική "Bad Bank" της ΗRE. Δεν έχει νόημα κάθε έξι μήνες να ξεκινάμε πάλι μια τέτοια δράση», λέει. 

Αντίθετα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. 

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Ρέσλερ προειδοποίησε πως αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. 

«Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα», σχολίασε. 

Παράλληλα, δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική. Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα, οι οποίες επισήμανε ότι δεν προχωρούν, όπως δεν προχωρούν, σύμφωνα με τον ίδιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. 

«Εγώ έκανα μόνο σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί», κατέληξε. 

Πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Βανσλέμπεν, χαρακτήρισε «λάθος» την συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

«Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά δουλειά των Ελλήνων να το αποφασίσουν», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Παράλληλα, διακήρυξε την αντίθεσή του στην έξοδο μεμονωμένων κρατών από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως εξήγησε, «ακόμη και αν κάτι τέτοιο ήταν οικονομικά διαχειρίσιμο, οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες». 

Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο Ρόμπερτ Μαντέλ, πάλι, η Ελλάδα θα γυρνούσε είκοσι χρόνια πίσω σε περίπτωση αποχώρησής της από την ευρωζώνη, ενώ θα περνούσε πολύς καιρός για να επανέλθουν τα επίπεδα ζωής στα σημερινά. 

Μιλώντας στο «Βήμα», ο Καναδός οικονομολόγος - που αποκαλείται «πατέρας» του ευρώ, καθώς η δική του εργασία περί νομισματικής δυναμικής, τη δεκαετία του '70, αποτέλεσε το θεμέλιο οικοδόμησης του ευρώ - υποστηρίζει πως η Ελλάδα, ακόμη κι αν επέστρεφε στο νόμισμά της και το υποτιμούσε έως και 50% δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους. 

«Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα», τονίζει. 

Ο κ. Μαντέλ δεν συμμερίζεται πάντως την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% να βγει η Ελλάδα από το ευρώ  και εκτιμά ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25%.  



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου