Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Εδώ η τρόικα, εκεί το Eurogroup και στη μέση η Βουλή

Υπό το βλέμμα της τρόικας, που συνεχίζει τις επισκέψεις της σε υπουργεία και τους ελέγχους των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο και δύο εκλογικές αναμετρήσεις, διεξάγεται η τριήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Η συνεδρίαση, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Κυριακής, διεξάγεται επίσης και ενόψει (άλλης μιας) συνεδρίασης του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά, δηλαδή την Δευτέρα και στην οποία θα λάβει μέρος ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Έτσι, η προσπάθεια που θα καταβληθεί από πλευράς της Ελλάδας συνίσταται στην διαμόρφωση μηνυμάτων προς τους δανειστές για εφαρμογή του προγράμματος, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις – ειδικά μετά την διαπίστωση ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται επαναφορά του και επιστροφή στην πραγματικότητα. 

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η πρωθυπουργική ομιλία, προκειμένου να διασκεδαστούν οι αμφιβολίες και να εμπεδωθεί στο εξωτερικό η άποψη ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην Ελλάδα, καθώς και ότι η κυβέρνηση συνεργασία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Ήδη, οι δανειστές στέλνουν σε κάθε τόνο το μήνυμα πως θα δέχονταν αλλαγές στο πρόγραμμα και χαλάρωση της λιτότητας, αν η Αθήνα έδειχνε κάποια σημάδια δραστηριοποίησης στους τομείς που έχουν εγκαταλειφθεί. 

Με δεδομένο ότι το Eurogroup της Δευτέρας δεν περιμένει απλώς την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Δεδηλωμένης, αλλά και δεσμεύσεις για εκτέλεση του προγράμματος, το δύσκολο αυτό εγχείρημα θα απορροφήσει αυτές τις μέρες τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων και το σύνολο του κυβερνητικού επιτελείου. 

Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών στους Financial Times, όπου παραδέχθηκε ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε σε τροχιά». 

Την ίδια ώρα άλλωστε, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και πονοκεφάλους: 

Ο οίκος Μoody's χαρακτήρισε θετική αλλά με υψηλό τίμημα τη συμφωνία των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι μια εξομάλυνση των αγορών του κρατικού χρέους θα μπορούσε να χρειαστεί πολλά χρόνια. 

Και η Φινλανδία σκληραίνει τη στάση της, απειλώντας ακόμη και με έξοδο από την ευρωζώνη, ώστε να πάψει να επιβαρύνεται ο φιλανδικός λαός με τα χρέη των άλλων…



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου