Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μπρα-ντε-φερ εντός και εκτός συνόρων

Με αμφισβητήσεις διαφορετικού τύπου ξεκινά η «επόμενη ημέρα» των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. 
Την ώρα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ζητά να εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι αποφάσεις της 29ης Ιουνίου – στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης – και η τρικομματική κυβέρνηση χαράσσει αυτό που ονομάστηκε «εθνική γραμμή», προκειμένου να επαναληφθούν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, από την Ευρώπη ακούγονται οι πρώτοι τριγμοί. 

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει και να δεχθεί την ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επειδή η Γερμανία έχει υπερβολικά στοχοποιηθεί και δεν αντέχει πλέον το βάρος της γενικής επίθεσης. 



Παράλληλα, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συγκεκριμένης συμφωνίας, δύο χώρες, η Φιλανδία και η Ολλανδία, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν προτίθενται να την εφαρμόσουν – με αποτέλεσμα στην ουσία η συμφωνία να παραμένει στον αέρα. 

Στην Ελλάδα πάλι, και εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων, η κριτική προς την κυβέρνηση, που βρίσκεται στο μέσον πυρετωδών συσκέψεων, επικεντρώνεται στην ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία και όσον αφορά στη χώρα μας. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως – ανάμεσά τους οι Άσμουσεν και Έτινγκερ – υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και επομένως ειδικά για τη χώρα μας θα ήταν πολυτέλεια να ανοίξει τέτοια συζήτηση. 

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως για την Ελλάδα έχει ήδη γίνει μια «ειδική μεταχείριση», αφού εφαρμόστηκε το κούρεμα του χρέους. 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εκταμιεύτηκε χθες το 1 δις ευρώ που είχε παρακρατηθεί από την δόση του Μαΐου – χρήματα από τα οποία τα 450 εκ ε θα κατευθυνθούν στον μηχανισμό στήριξης. 

Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει δόσεις ύψους 12,4 δις ευρώ, από τα οποία τα 4 θα πάνε σε υποχρεώσεις.



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου