Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αφορμή το Eurogroup, αιτία τα μέτρα

Ξαφνική εμπλοκή στην τρικομματική κυβέρνηση, με τους τρεις αρχηγούς να συναντιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του οικονομικού επιτελείου, με επικεφαλής τον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Επισήμως, αντικείμενο της υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σύσκεψη ήταν η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του τελευταίου Eurogroup, σε συνδυασμό με την ανάγκη για μέτρα ύψους 3 δις ευρώ, προκειμένου το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να επανέλθει σε τροχιά. 

Ανεπισήμως, αυτό που αφέθηκε να διαρρεύσει ήδη από την Τρίτη είναι κάποια δυσφορία που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά στην ελληνική παρουσία στο Eurogroup και τον τρόπο με τον οποίο ετέθησαν τα θέματα από τον υπουργό των Οικονομικών.



Πριν από την σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ευρεία σύσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, στην οποία έλαβαν μέρος οι Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, καθώς και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Ανδρουλάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, αλλά και οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Οι διαρροές περί δυσαρέσκειας Βενιζέλου, προκάλεσαν ανακοίνωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, στην οποία επισημαίνει ότι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι «κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του κινήματος» και «το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση». 

«Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της χώρας», υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. 

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση «υπονομεύει» τον υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ούτε το πώς διαμορφώνονται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί», σχολιάζει με νόημα, χαρακτηρίζοντας «κραυγαλέα άδικο» το να απευθύνει κάποιος μαθήματα υπευθυνότητας στο ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο προσωπικά.

Η επιφυλακτικότητα με την οποία η Ιπποκράτους δείχνει να αντιμετωπίζει τη στάση της Ελλάδας στο Eurogroup, φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».

Όπως υπογράμμισε, «ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη».

Η εκπρόσωπος του Κινήματος πρόσθεσε πως «αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είχε την ευκαιρία να τα πει και στη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας και είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσουν τελικά και την επίσημη στρατηγική της χώρας, που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες».

Στο επίκεντρο της αγωνίας βρίσκεται χωρίς αμφιβολία το πακέτο των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του και περιλαμβάνει μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε μετά το Eurogroup ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθούν μέτρα ισοδύναμης απόδοσης.

 Πάντως, μετά το τέλος της σύσκεψης των τριών αρχηγών, ανακοινώθηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης «να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης», με τη βεβαιότητα ότι «ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί». 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο οι ενέργειες αυτές. 

Η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί απαγκίστρωση από το μνημόνιο, αλλά και για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μέτρα που σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις -όπως είπε- πρέπει να υπάρξουν. «Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα, και θα υπάρξουν, όπως και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε. 

Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, κάνοντας λόγο για κάποιους που «όψιμα ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση», καλώντας τους να εγκαταλείψουν την πολιτική «που υπονομεύει τη χώρα». 

«Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει, προωθείται», ξεκαθάρισε. 

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης και εστίασε το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου της προσαρμογής. 

«Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης» είπε και τόνισε πως «αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής». Ερωτηθείς πότε θα τεθεί αυτό το ζήτημα, απάντησε πως έχει ήδη τεθεί «και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα». 

Ερωτηθείς τέλος για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετείχε στην σύσκεψη των αρχηγών, είπε ότι έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική «όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί».



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου