Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Eurogroup: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τους δανειστές

Τα πρώτα πορίσματα από τους ελέγχους που πραγματοποίησε στην Αθήνα η τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα εξέτασε το Eurogroup κατά την χθεσινή συνεδρίασή του, ενώ τελεί εν αναμονή της τελικής έκθεσης, προκειμένου να γίνει και η επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση του «ελληνικού προγράμματος». 

Το «ελληνικό ζήτημα» συζητήθηκε για μισή ώρα, κατέστη σαφές ότι οι εταίροι θα καλύψουν το ελληνικό ομόλογο ύψους 3,3 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον Σεπτέμβριο. 



Ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ο εκτροχιασμός του λόγω της πολιτικής αστάθειας και των αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών των τελευταίων μηνών. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, είπε  ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%. 

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο. 

Σχετικά πάντως με το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, με επιστολή του προς τον κ. Στουρνάρα, υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινές προσπάθειες στην ευρωζώνη, εκφράζει την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα μας και διακηρύσσει την βούλησή του για εποικοδομητική συνεργασία με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. 

Ο κ. Στουρνάρας τέλος, αν και βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μπροστά σε «τείχος» απαιτήσεων για εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε πως η ύφεση στην Ελλάδα είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις της τρόικας (με επιπτώσεις στην κοινωνία και στην ανεργία) και προτίμησε να δηλώσει πως η χώρα μας θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Στο μεταξύ, η Ισπανία έλαβε παράταση ενός έτους προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή ως το 2014, αντί του 2013, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. 

Σε αντάλλαγμα, όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Στόχος θα είναι πλέον η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% για το 2012, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014. 

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, ενώ συμφώνησαν να δοθεί στα τέλη Ιουλίου η πρώτη δόση της βοήθειας προς τη Μαδρίτη, ύψους 30 δις ευρώ. 

Σε δηλώσεις τους ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Όλι Ρεν, ξεκαθάρισαν ότι οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσαν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου. 

Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το τελικό ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα αποτιμηθούν κατά τον έλεγχο των τραπεζών. 

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφασίστηκε ακόμη η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup, για δυόμισι επιπλέον χρόνια. Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών και σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το διορισμό του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, ως μέλους του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο διορισμός του θα επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το διορισμό του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην ίδια θέση του διάδοχου μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου