Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η λαθρομετανάστευση το πρώτο σοβαρό τεστ αντοχής της κυβέρνησης


To πρώτο σοβαρό τεστ αντοχής και συνοχής καλείται να περάσει η κυβέρνηση με θέμα το νόμο Ραγκούση περί χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες.
Είχαμε προειδοποιήσει τη ΝΔ ότι συμβιβασμοί σε κρίσιμα θέματα τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νίκη της στις εκλογές, δε θα είχαν καλό τέλος. Ούτε στην προγραμματική συμφωνία αλλά ούτε και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ακούστηκε ξεκάθαρα η δέσμευση για κατάργηση του νόμου που προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα και διόγκωσε το μεταναστευτικό.
Τώρα, λοιπόν, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα αν θα στηρίξει τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Καμμένος και η Χρυσή Αυγή. Και οι δύο ζητούν την κατάργηση του νόμου Ραγκούση περί απόδοσης ιθαγένειας και θα πρέπει ο κυβερνητικός σχηματισμός να δει τι θα κάνει. Η ΝΔ θα στηρίξει την πρόταση ή θα πάει κόντρα σε μια προεκλογική της δέσμευση;
Το ΠΑΣΟΚ θα σηκώσει αντάρτικο για ένα δικό του νόμο; Η δε ΔΗΜΑΡ πώς θα αντιδράσει; Πολύ δύσκολος γρίφος για τον Αντώνη Σαμαρά, όμως, ήταν αναμενόμενο αγκάθι.
Από την άλλη, δε θα πρέπει παρά να στηλιτεύσουμε όσους πρότειναν και συμβούλευσαν τον πρωθυπουργό να πάει σε συμβιβασμό σε ένα τέτοιο θέμα. Διότι έτσι δίνεται το δικαίωμα στον κάθε Καμμένο και στον κάθε Κασιδιάρη να παίζει μπάλα σε ένα πεδίο που έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ και της κυβέρνησης γενικότερα. Πώς αισθάνονται κάποιοι που αφήνουν Ανεξάρτητους και Χρυσαυγίτες να κερδίζουν τις εντυπώσεις;

Σαμαράς: ανάγκη μέγιστης συναίνεσης

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φαίνεται να το συνειδητοποιεί το πρόβλημα από την ασυμφωνία των τριών κομμάτων γι αυτό και στην δευτερολογία του την Κυριακή το βράδυ επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά με την μέγιστη δυνατή συναίνεση στην Βουλή. Είπε μεταξύ άλλων:
Και μια αναφορά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Το θέμα δεν είναι αν θα την αποκαλούμε παράνομη μετανάστευση ή λαθρομετανάστευση. Όπως και να την αποκαλούμε, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Και η προγραμματική σύγκλιση χαράσσει μιαν ολόκληρη στρατηγική για το πως θα την αντιμετωπίσουμε.
Ένα από τα σημεία, είναι η προσαρμογή του Νόμου για την ιθαγένεια σε ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για αντίστοιχα προβλήματα.
Κι όχι μόνο για την ιθαγένεια. Συνολικά για το νομικό πλαίσιο της Μεταναστευτικής πολιτικής.
Προφανώς όταν μιλάμε για προσαρμογή του νόμου, αυτό σημαίνει αλλαγή του νόμου. Μόνο που αυτό αναζητούμε τρόπους να γίνει συναινετικά, με τη μέγιστη συναίνεση της Ελληνικής Βουλής. Και μπορεί να συμβεί αυτό!
Άλλωστε το τι ακριβώς ισχύει στον Ευρωπαϊκό Νότο, είναι κάτι στο οποίο εύκολα μπορούν να συμφωνήσουν κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κι αν έχετε απορία, ρίξτε μια ματιά για να διαπιστώσετε τι ισχύει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου… Όποιος προσπαθεί να τορπιλίσει την επίλυση αυτού του προβλήματος συναινετικά, δεν θέλει να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Θέλει να παραμένει πρόβλημα διχαστικό για την ελληνική κοινωνία. Αυτό το παιχνίδι εμείς – τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση -  δεν θα το παίξουμε!”

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Στην πρότασή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφέρουν ότι ο νόμος Ραγκούση προσκρούει στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά και στην εν γένει πραγματικότητα που ισχύει στις λοιπές ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην εισηγητική έκθεση γίνεται μνεία σε άρθρα του Συντάγματος, με τα οποία επάγεται ότι «οι δύο κύριοι εθνικοί πυλώνες καθοδήγησης των οιωνδήποτε σχεδίων τροποποίησης του δικαίου ιθαγενείας είναι η συνέχεια του έθνους ανά τους αιώνες, με παράλληλη καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης, και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής του έθνους μας με ταυτόχρονη διαφύλαξη του βασικού θεσμού της οικογένειας, η οποία συνίσταται σε κοινωνία Ελλήνων με εθνική συνείδηση και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι σε μια απλή κοινωνία πολιτών».
«Επομένως κύριο μέλημα του συνταγματικού νομοθέτη, με απόλυτο σεβασμό στην έννοια του έθνους, είναι να μεριμνήσει να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων, και δια της θεσπίσεως δικαίου ιθαγενείας», σημειώνουν στην πρότασή τους οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προσθέτουν ότι η ψήφιση του νόμου Ραγκούση συντέλεσε στην ανεξέλεγκτη είσοδο λαθραίων μεταναστών και εν γένει αλλοδαπών, μη εχόντων ουδεμία σχέση με τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, τη γλώσσα μας και την εθνική συνείδηση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι «η χορήγηση αφειδώς της δυνατότητας απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας σε τέκνα αλλοδαπών και πόσο μάλλον σε παράνομα ευρισκομένων στη χώρα, με την ύπαρξη ελάχιστων προϋποθέσεων, οδηγεί ευθέως στην απόκτηση αυτής από τους γονείς των και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των, λαμβανομένου υπόψη και των σχετικών διατάξεων περί επανένωσης».
Αναφέρεται ακόμη ότι παρίσταται άμεση ανάγκη ψήφισης νέου νόμου περί της εισόδου, διαμονής και εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια, με πρόβλεψη ποσόστωσης επί του συνολικού αριθμού της χώρας και εφόσον τούτο θα τυγχάνει οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο.

Η Χρυσή Αυγή
Όπως αναφέρει στην εισηγητική έκθεση της δικής της πρότασης η Χρυσή Αυγή, η ελληνική κοινωνία πληρώνει ακριβά το κόστος του αντισυνταγματικού νόμου που πρέπει να καταργηθεί και επισημαίνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών.
Ταυτόχρονα, προτείνει την κτήση ελληνικού γένους ως απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε διαγωνισμούς Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φοίτηση στις εν λόγω σχολές και σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Όπως εξάλλου αναφέρεται το 90% των λαθρομεταναστών της ΕΕ εισέρχεται δια μέσου των ελληνικών συνόρων ως αποτέλεσμα της πλήρους ανοχής του ελληνικού κράτους στην ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, την οποία επιβραβεύει με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση και την εύκολη απονομή ιθαγένειας.
Για την Ελληνική Ιθαγένεια προτείνεται να καταργηθούν οι διατάξεις Ραγκούση από τότε που ίσχυαν και μαζί να καταργηθεί και κάθε διάταξη ή διοικητική πράξη εφαρμογής τους. Σύμφωνα με την πρόταση για την πολιτογράφηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για μια σειρά από αδικήματα και να υπάρχουν τίτλοι νόμιμης διαμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου