Το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων και, ευρύτερα, της απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα έθεσαν χθες μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην πρώτη συνάντηση, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που είχαν με στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιταγής για απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ελλάδα, τις επαφές των εκπροσώπων της τρόικας με το υπ. Παιδείας απασχολεί το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας, «οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης (franchising) θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων».
Παρότι το υπ. Παιδείας έχει αναγνωρίσει τη λειτουργία των κολεγίων («Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης» όπως είναι η επίσημη ονομασία τους), στην πράξη μένουν να γίνουν σημαντικά βήματα. Ενδεικτικά, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες κολεγίων, σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπογραφή του Π.Δ. 38/2010, με το οποίο καθιερώθηκε το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, δεν έχει γίνει καμία πλήρης αναγνώριση πτυχίου αποφοίτου κολεγίου, καθώς επιβάλλονται στους υποψηφίους αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. η εξέταση σε μαθήματα ή η απόκτηση προϋπηρεσίας στο αντικείμενο σπουδών). Αυτό έχει ως συνέπεια οι απόφοιτοι των κολεγίων να μην μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι μία πιθανή συμμετοχή των πτυχιούχων κολεγίων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα σήμαινε, εμμέσως πλην σαφώς με βάση τους όρους που θέτει η προκήρυξη των διαγωνισμών, ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων και άρα αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμων με τα δημόσια ΑΕΙ. Ζήτημα που προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Το ίδιο θέμα θα τεθεί σε νέα συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τα στελέχη του υπ. Παιδείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου