Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Εκστρατεία για τρεις στην Ευρώπη

Και νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χθες δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ο ίδιος και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης να μεταβούν μαζί στο εξωτερικό για από κοινού διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

«Έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αν θελήσουμε θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα και την ικανοποίησή του για την προχθεσινή σύσκεψη των τριών. 



Κατά τη νέα συνάντησή τους στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν τρόπους εξειδίκευσης των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και για την επαναφορά του προγράμματος σε σωστή τροχιά.

Ήδη, το θέμα της εξοικονόμησης κονδυλίων δια της περιστολής δαπανών, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ισοδύναμα που θα αποτρέψουν την επιβολή νέων μέτρων και περικοπών, συζητήθηκε χθες σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Σ’ αυτήν, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις να λέει κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων:

«Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε ορισμένους τομείς. Ορισμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν, άλλοι δεν επιτεύχθηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε στοιχεία για να εκτιμήσουμε».

Επέμεινε πάντως πως το Ταμείο δεν προτίθεται να αναδιαπραγματευτεί ένα τελείως νέο πρόγραμμα. 

Σημειώνεται, όμως, ότι ο κ. Ράις έχει επισημάνει στο παρελθόν πως το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε «ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος», με την υποσημείωση πάντως πως βάση της συζήτησης είναι το πρόγραμμα.

Καλά νέα από τον Μπόφινγκερ
Την εκτίμηση ότι οι χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση χρέους στην Ευρώπη τηρούν τις δεσμεύσεις τους σε μεγάλο βαθμό, εκφράζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομίας και μέλος της επιτροπής «σοφών», η οποία συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση.

«Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και, ιδίως, η Ελλάδα έχουν εφαρμόσει σημαντικά μέτρα λιτότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post. 

Ο κ. Μπόφινγκερ αποδίδει στην ύφεση, που προκάλεσαν αυτά τα μέτρα, το γεγονός ότι τα ελλείμματα δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του, η οποία, όπως λέει, «δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση ότι θα βοηθούσαμε τις άλλες χώρες, ακόμη και αν αυτές δεν έκαναν τίποτα». Αντ’ αυτού, ο ίδιος προτείνει να εξηγήσει το Βερολίνο τι σημαίνουν τα μέτρα λιτότητας και οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου