Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Οι μισθοί πολιτικών σε Ελλάδα - Ευρώπη

Οι αμοιβές, τα προνόμια, οι ελλείψεις



Πόσα χρήματα πρέπει να κερδίζουν σήμερα οι Ελληνες υπουργοί και βουλευτές; Το ερώτημα αυτό είναι βέβαιο ότι θα τεθεί τις προσεχείς ημέρες μετά την εξαγγελία του κ. Αντ. Σαμαρά ότι οι μισθοί ειδικώς των υπουργών θα μειωθούν κατά 30%. Διότι θα είναι αν μη τι άλλο παράδοξο οι 300 να συνεχίζουν να λαμβάνουν περί τα 6.100 ευρώ το μήνα καθαρά, όταν οι απολαβές των υπουργών απειλούνται να μειωθούν στα 4.900 ευρώ και των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στα 3.010 ευρώ, αν ισχύσει η μείωση του 30%. Σε επίπεδα δηλαδή που κάθε άλλο παρά ελκυστικά θα είναι ειδικώς για επιτυχημένους τεχνοκράτες στους οποίους ζητείται να εγκαταλείψουν τη σταδιοδρομία τους στον ιδιωτικό τομέα.
Το να επιχειρήσει κανείς να βγάλει άκρη με τις απολαβές των δημοσίων λειτουργών δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Και κυρίως των βουλευτών, καθώς μπορεί μεν οι 300 να διατείνονται ότι επιχειρούν να κόψουν τα πάσης φύσεως επιδόματα από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ουδόλως το έχουν πράξει με κάποια από τα δικά τους προνόμια.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο κάποια από αυτά στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα σε ΗΠΑ, Βρετανία, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, ενώ την ίδια ώρα στους Ελληνες βουλευτές δίνονται ως επιδόματα (π.χ. κατοικίας, γραφείου κ.λπ.) Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως το μπόνους συμμετοχής τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές το οποίο μέχρι πρότινος τους επέτρεπε να κερδίζουν ακόμη και 1.500 ευρώ επιπλέον τον μήνα. Μπόνους που σημειωτέον παραμένει ασχέτως αν έχει περιορισθεί στα 150 ευρώ ανά συμμετοχή σε κάθε επιτροπή.
Θα ήταν άδικο βέβαια να ισχυρισθεί κανείς ότι δεν έχουν γίνει γενναίες περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις την τελευταία τριετία. Αλλά και αυτές (46.000 ευρώ λιγότερα το χρόνο για τον καθένα) μάλλον καταδεικνύουν ότι οι μισθοί τους μέχρι το 2009 ήταν υψηλότατοι ακόμη και σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φτάνοντας μηνιαίως τα 12.500 ευρώ προ φόρων.
Για να είναι κανείς δίκαιος επίσης πρέπει να επισημάνει ότι οι Ελληνες βουλευτές λαμβάνουν πλέον 12 και όχι 14 μισθούς τον χρόνο, όπως και το γεγονός ότι το 2011 πήραν 11 μισθούς και το 2012 θα λάβουν 10, καθώς δεν θα πληρωθούν για το δίμηνο που μεσολάβησε ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο τα περίπου 8.700 ευρώ –προ φόρων- που αναλογούν ακόμη και σήμερα στον καθένα μηνιαίως, εξακολουθούν να αποτελούν μια υψηλή αμοιβή, καθώς τέτοιοι μισθοί σπανίζουν πια ακόμη και σε στελέχη μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πολύ περισσότερο όταν στο συγκεκριμένο ποσό πρέπει να προστεθεί και μια σειρά βουλευτικών προνομίων (μετακινήσεις, επικοινωνίες κ.λπ.).
Θέλετε ένα παράδειγμα; Οι βουλευτές επαρχίας λαμβάνουν έξτρα περί τα 1.000 ευρώ μηνιαίως ασχέτως του διαμερίσματος που διαμένουν, χωρίς να τους ζητείται ανά μήνα η απόδειξη του ενοικίου που καταβάλλουν. Και τούτο σε μια εποχή που οι πολίτες υποχρεώνονται να μαζεύουν αποδείξεις ακόμη και από τα περίπτερα για να αιτιολογούν πλήρως τα έξοδά τους. Αρκετή συζήτηση «σηκώνει» επίσης το γεγονός ότι σε κάθε έναν εκ των 300 διατίθενται 3 υπάλληλοι, 2 επιστημονικοί συνεργάτες και ένας αστυνομικός, όπως και ότι χορηγείται αυτοκίνητο σε όλους. Δηλαδή ακόμη και στους εκλεγόμενους στην Αθήνα! Θα ήταν π.χ. παράλογο αντί αυτοκινήτου να λαμβάνουν -βάσει αποδείξεων- ένα επίδομα βενζίνης αναλόγως των αποστάσεων που διανύουν ή και να μειωθούν τα 50 aller-retour δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που επίσης διατίθενται ετησίως στους βουλευτές επαρχίας;
Μιλώντας κανείς με βουλευτές που γνωρίζουν καλά τα του οίκου τους εύκολα συμπεραίνει ότι υπάρχουν και από άλλες πηγές μεγάλα περιθώρια μείωσης του συνολικού κόστους του κοινοβουλίου. Διότι μπορεί μεν κάποιος να κατανοήσει την ανάγκη να διαθέτουν στη βουλή γραφεία οι πρώην πρωθυπουργοί, αλλά, αλήθεια, για ποιο λόγο ακριβώς επιτρέπεται κάτι αντίστοιχο και σε όλους τους πρώην προέδρους της Βουλής ακόμη κι αν δεν είναι σήμερα βουλευτές; Και κυρίως τι ανάγκες εξυπηρετούν οι περίπου 6-8 υπάλληλοι που είναι «χρεωμένοι» σε καθέναν εξ αυτών;
Αναλόγως βέβαια πρέπει να αναπροσαρμοσθεί και ο μισθός των κυβερνητικών στελεχών ο οποίος σημειωτέον δεν διαφέρει μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Τόσο οι μεν όσο και οι δε παίρνουν την πλήρη κοινοβουλευτική τους αποζημίωση συν ένα επίδομα παραστάσεως της τάξεως των 700-1.000 ευρώ. Καθαρά, δηλαδή, λαμβάνουν περί τα 7.000 ευρώ. Αντιθέτως οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί με τις μειώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, κερδίζουν μετά βίας 4.500 ευρώ!
Επομένως η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού πέραν του γεγονότος ότι προαπαιτεί την έγκριση της βουλής, προφανώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναπροσαρμογών, καθώς αν οι κυβερνητικοί μισθοί, όπως υποσχέθηκε, περικοπούν κατά 30%, το υπουργικό συμβούλιο θα παίρνει λιγότερα χρήματα από τους απλούς βουλευτές, ενώ κάποιοι υπουργοί θα αμείβονται λιγότερο κι από τους γενικούς γραμματείς των οποίων προΐστανται!
Ας σημειωθεί τέλος ότι εξόφθαλμη ανάγκη είναι να αλλάξει επιτέλους και το καθεστώς της βουλευτικής αποστρατείας, καθώς οι αιρετοί εκπρόσωποί μας είναι η μόνη κατηγορία πολιτών που έχουν το προνόμιο να λαμβάνουν παράλληλα δύο συντάξεις. Τη βουλευτική (στα 65 χρόνια, με συμπληρωμένα 8 έτη θητείας), και αυτήν από το εξωκοινοβουλευτικό τους επάγγελμα.
http://news.kathimerini.gr Κωνσταντινος Ζουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου