Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τρόικα, προγραμματικές και νέες προειδοποιήσεις

Με δύο σοβαρές υποχρεώσεις για την κυβέρνηση ξεκινά η εβδομάδα, την ώρα που η Ευρώπη εξακολουθεί να αναμετράται με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, χωρίς να εγκαταλείπει την προοπτική της ένταξης στον μηχανισμό στήριξης με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης στο σπίτι του, όπου αναρρώνει, στη διάρκεια των οποία έγινε αποτίμηση των αποφάσεων της Συνόδου και συζητήθηκε η μεθόδευση ώστε να δρομολογηθεί και η ένταξη της χώρας μας στο νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο.


Η μία εκ των υποχρεώσεων αφορά στην «αντιμετώπιση» της τρόικας που επιστρέφει στην Αθήνα για την επαναξιολόγηση του προγράμματος, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την εμφάνιση της τρικομματικής κυβέρνησης κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα εξακολουθούν να έχουν χαρακτήρα προειδοποίησης, με το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Ασμουσεν να δηλώνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκπληρώσει «εκατό τοις εκατό» τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο κ. Ασμουσεν διερωτήθηκε επίσης αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να πετύχει τους στόχους της. 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τους στόχους της οικονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ.

«Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει έναν φόρο, τότε θα πρέπει, στο ίδιο μέγεθος, να αυξήσει έναν άλλο φόρο», είπε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επισήμανε ότι μπορεί να συζητηθεί το μίγμα των μέτρων, δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος προς έναν στόχο. 

Αρνητικός εμφανίστηκε ο κ. Ασμουσεν και στην πιθανή επιμήκυνση του διαστήματος για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, καθώς, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια περαιτέρω δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ο ίδιος, πάντως, τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Σε άλλη συνέντευξή του, στην Καθημερινή της Κυριακής, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Ασμουσεν σημείωσε πάντως ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι. 

Τόνισε ακόμη ότι, αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

Περισσότερο «απειλητική» εμφανίστηκε η Αυστρία, με τον αντικαγκελάριο της χώρας Μίχαελ Σπίντελεγκερ να δηλώνει σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση του ευρώ.

Ο Σπίντελεγκερ, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, πρόσθεσε πως έρευνα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στο συμπέρασμα πως χωρίς το ευρώ η ανεργία στην Αυστρία θα αυξανόταν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά ένα δέκατο. 

Σύμφωνα με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει στο μέλλον να παραχωρήσουν αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα χωρίς μια κοινή νομισματική πολιτική. 

Ο Σπίντελεγκερ είπε ακόμη πως εξακολουθεί να είναι «οπαδός» της Άγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως επισήμανε, είναι μια πολύ ευφυής πολιτικός και ο ίδιος χαίρεται που αυτή εκπροσωπεί καλά και τους Αυστριακούς φορολογούμενους στο τραπέζι των Βρυξελλών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου