Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

«Άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η αιθαλομίχλη»


Άμεσα μέτρα για να σβήσουν τα τζάκια ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

«Η υγεία των πολιτών δε μπορεί να διακυβεύεται από την οικονομική κρίση. Η ολιγωρία θα κοστίσει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές», προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τα περιορισθεί το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ χαιρετίζει την τελευταία σύσκεψη παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα, σημειώνει, όμως, ότι «οι συσκέψεις μέχρι τώρα δεν επέφεραν αποτελεσματικά τη μείωση του προβλήματος, ούτε και έγιναν παρουσία ειδημόνων της δημόσιας υγείας». Και τονίζει ότι «θεωρεί πρωταρχικής σημασίας μέτρο την επιδοματική πολιτική του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στη χώρα μας, προκειμένου να περιοριστεί το τοξικό αυτό φαινόμενο».

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναμονής για να βρεθεί λύση. Η επαγρύπνηση μπορεί να αποβεί σωτήρια – η ολιγωρία θα αποβεί μοιραία: Φτάνουν τόσοι καρκίνοι στη χώρα μας. Ας μην προκαλέσουμε κι άλλους λόγω της οικονομικής κρίσης, γιατί το κόστος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης των νοσούντων από τις βλάβες της αιθαλομίχλης είναι πολύ μεγαλύτερο από την επιδότηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης

Ο ίδιος επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι η πολιτική ενός κράτους πρέπει να έχει στόχο τον πολίτη ως άνθρωπο και όχι ως πρόσκαιρο αριθμό» και τόνισε ότι «για αυτό, στόχος του ΙΣΑ είναι να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες. Σε αυτήν την προσπάθεια, θα είμαστε αρωγοί για να διαφυλάξουμε όλοι μαζί τα δάση μας, τα παιδιά μας και την ίδια μας τη ζωή».

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας, 7/1/2013, ο πρόεδρος του ΙΣΑ θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, για να συζητήσει με τον πρόεδρο του, τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και, παράλληλα, τη δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων πρόληψης προς τη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου