Δυναμικά στο χώρο των εξοπλισμών είχε μπει τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αξιοποιώντας ως φαίνεται τις καλές σχέσεις που διατηρούσε τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η αρχή έγινε με την ιταλική εταιρία Oto Melara, την αντιπροσωπία της οποίας έχει στην Ελλάδα με συνεργάτη τον Αλβέρτο Μοδιάνο. Μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής εταιρίας υπάρχει και το όνομα της ξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η εταιρία αυτή συστήθηκε στα μέσα του 2008 με την επωνυμία «Μοδιάνο – Ρωσσώνης Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικές και Εμπορικές Αντιπροσωπείες». Το διοικητικό συμβούλιό της απαρτίζουν εκτός των δύο συνεργατών, η Αλίκη Μοδιάνο και η δικηγόρος Μαρίνα Παπακωνσταντίνου. Μέσω της εταιρίας αυτής οι Μοδιάνο και Ρωσσώνης αντιπροσωπεύουν την ιταλική Oto Melara, που κατασκευάζει πυροβόλα και βλήματα και έχει το μονοπώλιο στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσον αφορά στο εν λόγω αντικείμενο. Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα θεωρούνται αξιόπιστα και από τα καλύτερα της αγοράς. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεωρούν όμως πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί θετικά, πόσω μάλλον όταν σε όλα σχεδόν τα σκάφη επιφανείας του Στόλου υπάρχουν εγκατεστημένα τα Oto Melara.
Για το πώς αναπτύχθηκε η σχέση Αλβέρτου Μοδιάνου και Ανδρέα Ρωσσώνη δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες. Ο δεύτερος, γόνος αστικής οικογένειας και απόφοιτος του Κολλεγίου, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και έγινε γνωστός στο χώρο των εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της συνεργασίας του με τον Μοδιάνο, όταν μάλιστα κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν προχωρούσε λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της μετέπειτα κρίσης. Το όνομά του αναδείχθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ και πιο συγκεκριμένα την εξαίρεσή του από αυτή μαζί με τα ονόματα του Συμεών Σικιαρίδη και της Ελένης Παπακωνσταντίνου.
Σε αντίθεση, στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται ονόματα της οικογένειας Μοδιάνο, όπως επίσης και η εταιρία Thema, στην οποία πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της είναι ο κ. Θόδωρος Ασημακόπουλος. Η εταιρία που συστήθηκε το καλοκαίρι του 2005 είναι Συμβούλων Επιχειρήσεων και Επικοινωνίας (το όνομα του κ. Ασημακόπουλου εμφανίζεται και σε άλλες εταιρίες).
Με τον κ. Ασημακόπουλο ο Ανδρέας Ρωσσώνης φαίνεται να αναπτύσσει φιλική, κατ’ άλλους και επιχειρηματική σχέση. Ο πρώτος είναι ιδιαίτερα γνωστός στο χώρο της Αμυνας, ενώ έχει προσφέρει και τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ενδεχομένως οι ιταλικές εταιρίες που αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα να τους έφεραν πιο κοντά (αργότερα τόσο η Oto Melara όσο και η Alenia τέθηκαν υπό τη σκέπη της Finmecanica). Ο κ. Ασημακόπουλος έχει την αντιπροσωπία της Alenia, η οποία έχει μπει σε διαμάχη με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα μεταφορικά αεροσκάφη που κατασκευάζει η ιταλική εταιρία, C-27J.
Τα 12 αεροσκάφη ενώ έχουν πληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού κόστους τους, δεν έχουν παραληφθεί τα περισσότερα από την Πολεμική Αεροπορία, καθώς μετά την εισροή υδάτων στην καμπίνα των χειριστών τα μεταγωγικά παρουσίασαν και άλλα τεχνικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών, κ. Ευάγγελο Βασιλάκο, να ενεργοποιήσει τις ρήτρες καθυστέρησης στην παράδοση των C-27J. Η εταιρία και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί της καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να μην πληρώσουν το ποσό των ρητρών και μηχανεύονται σενάρια προκειμένου να μη βγουν χαμένοι από την υπόθεση αυτή (όπως αυτό της πώλησής τους σε άλλη χώρα). Αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι να παραμένει η Πολεμική Αεροπορία χωρίς μεταφορικά αεροσκάφη, όταν οι Ελληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή τους, ενώ συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τα C-130.
Ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να εμπλέκεται και στο πρόγραμμα των γερμανικών υποβρυχίων. Αρχικά στο θέμα των τορπιλών που διεκδίκησε εταιρία η οποία φέρεται να εκπροσωπείται από τον κ. Ρωσσώνη, αλλά τελικά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε. Πληροφορίες, δε, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί εμπλέκουν τον κ. Ρωσσώνη στη συμφωνία η οποία έγινε το 2010 προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να αγοράσει δύο ακόμη υποβρύχια (τροποποίηση της σύμβασης Neptune II), αντί του ποσού του 1,3 δισ. ευρώ. Αποδίδεται στον κ. Ρωσσώνη ότι ήταν μέλος της ομάδας που προωθούσε την αναθεώρηση της σύμβασης με σκοπό να περάσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον Λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα από τους Γερμανούς της ThyssenKrupp με «προίκα» ένα συμβόλαιο ναυπήγησης δύο νέων υποβρυχίων σε περίοδο κρίσης για την Ελλάδα και τους Ελληνες.
Την περίοδο εκείνη υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συγγενικό πρόσωπο του κ. Ρωσσώνη, ο οποίος συμφώνησε στην αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή συνολικά του προγράμματος των υποβρυχίων (ναυπήγηση νέων και εκσυγχρονισμός παλαιών), και υπουργός Εθνικής Αμυνας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι η σύμβαση αυτή που από τον Απρίλιο του 2011 δεν υλοποιείται, εγκλωβίζοντας τρία σχεδόν έτοιμα υποβρύχια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και με τη νέα ιδιοκτησία της επιχείρησης να αξιώνει αποζημιώσεις (έχει προσφύγει στη διαιτησία) σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Κι αυτό γιατί η σύμβαση δεν συνέδεσε πληρωμές με εκτελεστέο έργο και το Δημόσιο ελλείψει χρημάτων δεν τήρησε το συμφωνηθέν οικονομικό χρονοδιάγραμμα.
Από το ύποπτο λουκέτο στο Σικιαρίδειο στην… εξαφάνιση από τη λίστα Λαγκάρντ
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται για δεύτερη φορά ο Συμεών Σικιαρίδης, μόλις λίγους μήνες μετά το σάλο που προκλήθηκε από το κλείσιμο του Σικιαρίδειου Ιδρύματος. Ο κ. Σικιαρίδης βρίσκεται ξανά μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας με αρνητικό τρόπο, καθώς το όνομά του ήταν ανάμεσα σε αυτά που διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στα αρχεία της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι εισαγγελείς, βρέθηκε το όνομα του κ. Σικιαρίδη, όπως και αυτό της συζύγου του και ξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ελένης Παπακωνσταντίνου, καθώς και δύο λογαριασμοί σε τράπεζα του εξωτερικού. Ο ένας εκ των δύο λογαριασμών, στην ελβετική τράπεζα HSBC, εμφανίζεται στο όνομα της κ. Παπακωνσταντίνου και του συζύγου της και περιέχει το ποσό του 1.222.000 ευρώ. Η αναφορά και –κυρίως– η διαγραφή του ονόματός του από τη λίστα Λαγκάρντ φέρνουν τον οικονομολόγο, αλλά και το ζήτημα του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, ξανά στο προσκήνιο.
Ο Συμεών Σικιαρίδης είναι εξειδικευμένος νομικός στο δίκαιο της εξαγοράς και συγχώνευσης εταιριών και, εκτός από την προεδρία του ομώνυμου Ιδρύματος, έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρίες ως σύμβουλος, διαγράφοντας μία επιτυχημένη πορεία. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντικό στέλεχος του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής από το 1979 έως το 1991, ενώ από το 1989 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος των εταιριών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ομίλου, ενώ συμμετείχε ενεργά στην εμπορία τσιμέντου και άλλων υλικών. Το 2009 ιδρύει την εταιρία εμπορίας υλικών ΧΑΝΤΕΛ ΕΠΕ, μαζί με τη σύζυγό του, και τρίτο μέτοχο μία εταιρία με έδρα στις Δυτικές Ινδίες. Παράλληλα, από το 1987 εργάζεται ως σύμβουλος στην υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιριών, ενώ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, εργάστηκε ως εκτελεστικός διευθυντής της Εμπορικής Κεφαλαίου, ενώ από το 2005 είναι εταίρος στην εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις CrossAct Ε.Ε.
Η πρόεδρος αποφοίτων του Χάρβαρντ που σταδιοδρόμησε στις πολυεθνικές
Σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της Αθήνας, σ’ ένα εντυπωσιακό κτίριο στη Βασιλίσσης Σοφίας, βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο των αδερφών Παπακωνσταντίνου. Η Ελένη και η Μαρίνα, ξαδέρφες του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το ανέλαβαν μετά τον πατέρα τους, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργό της Ν.Δ., διαγράφοντας μεγάλη δικηγορική πορεία. Η Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες στο μάτι του κυκλώνα τραβώντας πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς το όνομά της εμφανίστηκε, αφού πρώτα εξαφανίστηκε, στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ.
Το όνομά της δεν είναι άγνωστο στους πολιτικούς και τους νομικούς κύκλους. Από τα αμφιθέατρα του Χάρβαρντ σε επιτελικές θέσεις σε πλειάδα πολυεθνικών, η Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή επαγγελματική και κοινωνική πορεία. Το βιογραφικό της, πλούσιο σε σπουδές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τη βοήθησε να συνεχίσει και επαγγελματικά να παίρνει επιτελικές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics στο Λονδίνο και συνέχισε με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Αργότερα εργάστηκε σε ένα δικηγορικό γραφείο στη Ν. Υόρκη, επέστρεψε όμως στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος με τις εταιρίες Toyota Ελλάς, Phillip Morris/Παπαστράτος και Swarovski/Amadeus και τον Σεπτέμβρη του 2004 εξελέγη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. Επίσης είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της KRAFT FOODS Α.Ε. Τον Φεβρουάριο του 2012 αναλαμβάνει θέση στο ΤΑΙΠΕΔ, αντικαθιστώντας το μέλος της Eνωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Μετά το σάλο που ξέσπασε με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, η Ελένη Παπακωνσταντίνου παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και με ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό της ελβετικής τράπεζας, το ποσό δηλαδή του 1.222.000 ευρώ, «είναι προϊόν νόμιμων εισοδημάτων», χωρίς να διευκρινίζει αν το ποσό αυτό έχει φορολογηθεί. «Είναι αστήρικτη η δημόσια μνεία του ονόματός μου και είναι γνωστή η επαγγελματική μου πορεία. Ωστόσο υποβάλλω την παραίτησή μου από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μη δημιουργήσω προβλήματα στη λειτουργία του Ταμείου», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της. Ο «ΤτΚ» προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να επικοινωνήσει με το γραφείο της, φαίνεται όμως ότι η κ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες της να μην κάνουν καμία αναφορά στο όνομά της και σε όποιον τη ζητάει να αποφεύγουν ευγενικά να απαντήσουν.
Παρά την επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία, η κοινωνική της δράση περιοριζόταν στη δραστηριότητα πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που είχαν σχέση με την Παιδεία και με την εξωτερική πολιτική. Μέσω της τελευταίας της δράσης λέγεται ότι γνώρισε και τον κ. Γ. Παπανδρέου. Μία ακόμα πτυχή της είναι ότι διετέλεσε πρόεδρος των αποφοίτων του Χάρβαρντ. Παρ’ όλα αυτά είχε διακριτική παρουσία και φαίνεται ότι δεν ήταν λάτρης των κοινωνικών εκδηλώσεων, όπου εμφανιζόταν συχνά με την αδερφή της, κομψή αλλά άβαφη.
Τον Οκτώβρη του 2012 ο Δήμος Κοζάνης πραγματοποίησε εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας η ίδια ανέφερε για τον πατέρα της: «Νομίζω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του, που όλοι τονίζουμε και ξέρουμε, είναι ότι ήταν ιδιαίτερα συναινετικός και μετριοπαθής. Αντιπαθούσε και απεχθανόταν τις ακρότητες». Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους που είναι υπέρμαχοι του διαλόγου και του ορθολογισμού και υποστήριξε ότι ο ίδιος τις συμβούλευε πάντα να αντιλαμβάνονται και την άλλη πλευρά. Μια πλευρά που καλείται να δει με άλλο μάτι η κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς τώρα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πώς το όνομά της σβήστηκε από τη λίστα.
Αν και μένει στην Αθήνα, έχει κρατήσει επαφές με τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, ο οποίος ήταν στενά συνδεδεμένος με τη μακεδονική γη. Η ίδια άλλωστε και η αδερφή της μεγάλωσαν στην Κοζάνη μέχρι τα 10 τους, οπότε μετακόμισαν στην Αθήνα.
Η… άγνωστη Μαρίνα Παπακωνσταντίνου
Αδελφή της Ελένης και πρώτη ξαδέρφη του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κυρίως λόγω της ύπαρξης ενός κλειστού λογαριασμού του συζύγου της, κ. Ανδρέα Ρωσσώνη, στην HSBC. Το όνομα της ίδιας όμως δεν καταγράφεται στη λίστα Λαγκάρντ. Η μικρότερη κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Μιχάλη Παπακωνσταντίνου σπούδασε δικηγόρος, όπως η αδερφή της, στη Νομική Θράκης και έκανε μεταπτυχιακό σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Παντρεύτηκε τον Ανδρέα Ροσσώνη, πασίγνωστο στο χώρο των πολεμικών εξοπλισμών, και μένουν στη Φιλοθέη.
(Από τον Τύπο της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου