Δύο νέες δημοσκοπήσεις έγιναν την περίοδο 22-24 Ιανουαρίου, μια χρονική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας γινόταν… υπερατλαντικός αλλά και που η κυβέρνηση προβληματιζόταν με την απεργία στο μετρό. Τα γκάλοπ ουσιαστικά μέτρησαν τα κόμμα μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η υπόθεση της επίταξης «έπαιζε» σοβαρά και γενικά η σύγκρουση φαινόταν πολύ κοντά. Γι’ αυτό κι έχουν σημασία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου της MRB η ΝΔ προηγείται με 1,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ικανότητα διακυβέρνησης η διαφορά φτάνει στο 4,6%, από το 1,8% της αντίστοιχης μέτρησης του Σεπτεμβρίου.
Η δημοσκόπηση δίνει: Ν.Δ. 23,1%, ΣΥΡΙΖΑ 22%, Χρυσή Αυγή 9,2%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,9%, ΔΗΜΑΡ 4,4%, ΚΚΕ 4,3%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 21%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς εδραιώνεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 44,4%, έναντι 26,5% του Αλέξη Τσίπρα.
Σημαντικό επίσης ότι οι πολίτες αξιολογούν θετικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς για πρώτη φορά, το 59,6% δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, όταν τον Φεβρουάριο του 2012 το 71,9% θεωρούσε αρκετά πιθανή μια χρεωκοπία
Καμπανάκι για τα κόμματα σε ότι αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Το 74,4% των πολιτών θεωρούν χαμηλό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ενώ στην ερώτηση σχετικά με τα οφέλη και τις απώλειες των κομμάτων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% και ακολουθεί η ΝΔ με 18,8%. Χαμένοι εμφανίζονται το ΠΑΣΟΚ με 48%, η ΔΗΜΑΡ με 35,9% και οι ΑΝ.ΕΛ. με 35,2%.
Στο 1,5% είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην μέτρηση της Alco.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι τα ταξίδια του κ. Τσίπρα σε Γερμανία και ΗΠΑ και η μεγαλειώδης αλλαγή της πολιτικής του, ίσως ευθύνονται για την πτώση του κόμματος
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα, στη δημοσκόπηση για το Πρώτο Θέμα είναι: ΝΔ 24,9%, ΣΥΡΙΖΑ 23,4%, ΠΑΣΟΚ 8,6%, ΑΝ.ΕΛ. 6,6%, Χρυσή Αυγή 9,7%, ΔΗΜΑΡ 4,8%, ΚΚΕ 5,2%, άλλο κόμμα 5,5% και αναποφάσιστοι 11,3%.
Σχετικά με τους χειρισμούς του Νίκου Δένδια με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα και την αντιπαράθεση που αυτά προκάλεσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, 35% συμφωνούν με τη γενικότερη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και 30% δεν παίρνει θέση.
Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής που μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, στην παρούσα στιγμή έχουν ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και πρόκειται για αποτελέσματα που πρέπει να αναλυθούν καλά από τα κόμματα.
Κυρίως η κυβέρνηση δεν πρέπει να χαίρεται που δημοσκοπικά ο κόσμος της δίνει περιθώρια για να ζήσει. Ούτε η ΝΔ θα πρέπει να βγει να πανηγυρίσει καθώς ουσιαστικά το γερό της χαρτί είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Καλό είναι η κυβέρνηση να εκλάβει τη θετική ψήφο του κόσμου ως τελευταία ευκαιρία να κάνει όσα έχει υποσχεθεί στο κομμάτι της ανάπτυξης. Να καταλάβει ότι πρόκειται για ψήφο υπομονής κι όχι επιδοκιμασίας.
Επίσης, καλό είναι που ξεσκεπάζεται σιγά – σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ. Που βγαίνει το προσωπείο και βλέπει ο κόσμος το αληθινό τους πρόσωπο.
Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε τρίτη δημοσκόπηση
Προβάδισμα 1,7% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:
- ΝΔ 22,9%
- ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%
- Χρυσή Αυγή 10,5%
- ΠΑΣΟΚ 7,2%
- ΚΚΕ 5,5%
- ΔΗΜΑΡ 4,8%
- Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%
Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 6,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 14,6%.
Η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο 42% και στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται από τον Αλέξη Τσίπρα κατά 17,7% (46,9% ο κ.Σαμαράς και 29,2% ο κ.Τσίπρας).
Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη στο ερώτημα αν η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει ανάγκη η χώρα τώρα. Το 52,5% απαντά αρνητικά και το 45,5% θετικά.
Ωστόσο, η πλειοψηφία (44,2%) θεωρεί ότι μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του κ.Σαμαρά είναι καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δεκαετίας, ενώ μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 33,1%.
Η πανελλαδική δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 22-24 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.019 ατόμων άνω των 18 ετών. Μέγιστο σφάλμα 3,07% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου