Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

1ος γύροs σαρωτικών συγχωνεύσεων στην παιδεία


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ 100 ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ
1ος γύροs σαρωτικών συγχωνεύσεων στην παιδεία
Ο Επενδυτής  φέρνει στην επιφάνεια το σχέδιο Αθηνά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι προτάσεις του οποίου προς το υπουργείο Παιδείας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, σαρωτικού χαρακτήρα συγχωνεύσεις στον οικονομικό, διοικητικό και ερευνητικό ιστό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ
ΣΤΗ ΜΕΓΚΕΝΗ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εταιρείες διαχείρισης περιουσίας ιδρυμάτων, πανεπιστημιακά ινστιτούτα, κέντρα τεχνολογικής έρευνας, ειδικοί λογαριασμοί, ερευνητικοί φορείς... και το... ΕΑΙΤΎ.
Την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόταση του υπουργείου Παιδείας
για τις συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων (και ιδρυμάτων ) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, το περίφημο σχέδιο Αθηνά .
Ο Ε φέρνει στην επιφάνεια σήμερα ένα άλλο σχέδιο (έχει και αυτό την Αθηνά του), αυτή τη φορά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι προτάσεις του οποίου προς το κτίριο του Αμαρουσίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, σαρωτικού χαρακτήρα συγχωνεύσεις στον οικονομικό, διοικητικό και ερευνητικό ιστό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στο στόχαστρο, μέσω της συγχώνευσης σε ενιαίους φορείς, βρίσκονται τόσο τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) και τα Κέντρα Τεχνολογικής 'Έρευνας (ΚΤΕ) των ΤΕΙ, όσο και οι εταιρείες αξιοποίησης της περιουσίας των ΑΕΙ, αλλά και οι πανεπιστημιακές φοιτητικές λέσχες των τριών μεγάλων πανεπιστημίων, Αριστοτελείου, Καποδιστριακού και Μετσόβιου.
Χωρίς εξαιρέσεις
Από την πρόταση, που καλύπτει κοντά στους 100 φορείς, δεν εξαιρούνται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των ιδρυμάτων, όπως και αυτοί του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Εντύπωση, που αποπνέει άρωμα προχειρότητας, προκαλεί ότι ανάμεσα στα προς συγχώνευση ερευνητικά ινστιτούτα περιλαμβάνεται με την παλαιά του ονομασία (ΕΑΙΤΥ) το ευρύτατων αρμοδιοτήτων πλέον ΙΤΥΕ Διόφαντος, που πρόσφατα απορρόφησε και τον ιστορικό ΟΕΔΒ, όπως και η συγχώνευση σε έναν νέο φορέα πιστοποίησης ακαδημαϊκών τίτλων και επαγγελματικών προσόντων του ΔΟΑΤΑΠ με τον ΕΟΠΠΕΠ, το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του οποίου θεσμοθετήθηκε προ ημερών από τη Βουλή ! Ειδικότερα, τα όσα θα ακολουθήσουν προέρχονται από ένα έγγραφο που απεστάλη στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο αποτυπώνεται ένα πλαίσιο συγχωνεύσεων σε ενιαίους φορείς διαφόρων νομικών προσώπων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας με επίκεντρο τα ΑΕΙκαιΤΕΙ. Το σκεπτικό του προβλέψιμο, εξορθολογισμός των δαπανών για μη περαιτέρω επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ήτοι αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών με αναπότρεπτο επακόλουθο τις συγχωνεύσεις σε ενιαίες οικονομικές και ερευνητικές οντότητες. Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων, προσωπικό, οικονομικά, αποτελούν πρόσθετα στοιχεία που ζητήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, με προθεσμία δύο εβδομάδων, για μια πληρέστερη μελέτη της αρχικής πρότασης. Αν ήθελε να συνοψίσει κανείς την πρόταση, πρόκειται για τη δημιουργία δύο κομβικών ενιαίων φορέων, ενός που αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των ΑΕΙ καιΤΕΙ και ενός δεύτερου που αφορά την ερευνητική δραστηριότητα των ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο του πρώτου ενιαίου φορέα εντάσσονται, μεταξύ άλλων, τα νομικά πρόσωπα (14 σύμφωνα με την πρόταση) των εταιρειών αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας που έχουν δημιουργηθεί στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακές λέσχες ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και EM Π, οι ειδικοί λογαριασμοί του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος , του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ορισμένα ταμεία διαχείρισης και διοίκησης (Δασών και Αγροκτήματος Αριστοτελείου, το Ειδικό Ταμείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου).
Σύντμηση έρευνας
Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φορέα της έρευνας, στο πλαίσιο του εντάσσονται οι ειδικοί λογαριασμοί' Ερευνας τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ (35 συνολικά, 20 15, φορείς, σύμφωνα με την πρόταση). Από κει και πέρα, περιλαμβάνονται τα ΕΠΙ, τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα που λειτουργούν στα ΑΕΙ, όπως και τα ΚΤΕ, τα Κέντρα Τε χνολογικής 'Ερευνας των ΤΕΙ, ενώ δεν εξαιρούνται φορείς που συνδέονται με την Ακαδημία Αθηνών (π.χ. Ινστιτούτο Παστέρ, Ίδρυμα Φλέμινγκ, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών). Στα ερευνητικά ινστιτούτα εντάσσεται και αυτό που δημιούργησε πριν από χρόνια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος, ενώ ο νυν υπουργός Παιδείας, κ. Αρ βανιτόπουλος, ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου. Στα αξιοσημείωτα της πρότασης θα πρέπει να αναφερθεί η περίπτωση του πρώην ΕΑΙΤΥ (Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών) που συνδέεται μεν με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά σήμερα, μετά τη θεαματική μετεξέλιξη του, επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, ως ΙΤΥΕ Διόφαντος (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων) έχει πολύ πιο διευρυμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την παλαιότερη ερευνητική του διάσταση.
Άρωμα προχειρότητας
Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν εδώ: είτε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αγνοεί ότι το ΙΤΥΕ είναι ο ένας εκ των δύο κεντρικών φορέων συμβούλων (ο άλλος είναι το IΕΠ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) προσωπικά του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, είτε η παράμετρος αυτή είναι εν γνώσει του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που σημαίνει ότι το ΙΤΥΕ επιστρέφει στον παλαιό του ρόλο. Εξ ου και έγινε λόγος για άρωμα προχειρότητας, που ενισχύεται από ένα δεύτερο παράδειγμα, την προτεινόμενη συγχώνευση του ΔΟΑΤΑΠ, αρμόδιος, και πασίγνωστος, φορέας για τις ακαδημαϊκές (όχι τις επαγγελματικές) αναγνωρίσεις των τίτλων σπουδών, με τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Ο τελευταίος απέκτησε προ ημερών το νέο του θεσμικό πλαίσιο με το ψηφισθέν από τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρει στον τίτλο του το Ινστιτούτο Νεολαίας και ακριβώςτον ΕΟΠΠΕΠ. Η πρόταση θα είχε πιθανώς ένα νόημα εάν στον υποτιθέμενο νέο φορέα είχε περιληφθεί και το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), καθώς ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ θα ασχολούνταν με τις αναγνωρίσεις πιστοποιήσεις, ακαδημαϊκές και προσόντων της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ο ΕΟΠΠΕΠ της μεταδευτεροβάθμιας μη πανεπιστημιακής. Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή, που καλύπτει δεκάδες φορείς, θα προκαλέσει περαιτέρω κλυδωνισμούς στην πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, μέσα σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχουν καλλιεργήσει οι επικείμενες συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η πρώτη βερσιόν των οποίων αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑ ΑΕΙ
Εταιρείες Αξιοποίησης Διαχείρισης ΑΕΙ (14 νομικά πρόσωπα) Πανεπιστημιακές φοιτητικές λέσχες Παν. Αθηνών, ΑΠΘ και ΕΜΠ Ειδικός Λογαριασμός Εθνικού Κέντρου Δημόκριτος Ειδικός Λογαριασμός Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ειδικός Λογαριασμός Κέντρου Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς Ταμείο Διοίκησης Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών ΑΠΘ Ταμείο Διοίκησης Διαχείρισης Αγροκτήματος ΑΠΘ Ειδικό Ταμείο Ανωτάτου Γεωπονικού Πανεπιστημίου
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑ ΑΕΙ
Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) Αστικού Περιβάλλοντος Παντείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας Παν. Αθηνών Συνταγματικών Ερευνών (ΙΣΕ) Παν. Αθηνών Φυσικής Στερεού Φλοιού Γης Παν. Αθηνών Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών Νοσημάτων Παν. Αθηνών Δικονομικών Μελετών Συστημάτων Επικοινωνιών ΕΜΠ Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Πολ. Κρήτης Στατιστικής Ανάλυσης (ΙΣΤΑΕΡ) Οικον. Παν. Αθηνών Εφαρμοσμένων Οικονομικών Παν. Μακεδονίας Φυσικής Πλάσματος Παν. Κρήτης Νευροχειρουργικό (ΝΧΙΠΙ) Παν. Ιωαννίνων Επιτροπής Ερευνών Ιονίου Πανεπιστημίου Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΑΙΤΥ) Παν. Πατρών Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) ΤΕΙ (12 νομικά πρόσωπα) Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας ΑΕΙ (2θ φορείς) και ΤΕΙ (15 φορείς)
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
 ΔΟΑΤΑΠ
ΕΟΠΠΕΠ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΔΕΤ ΑΘΗΝΑ
Εθνικό Δίκτυο'Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Αθηνά
Του ΦΑΝΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ fkalantzis ependytis.gr
ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου