Περισσότερους από 18.000 φοιτητές διέγραψε τα τελευταία χρόνια από τα μητρώα του το ΤΕΙ Αθηνών. «Μόνο προχθές διαγράψαμε είκοσι», δήλωσε στον «ΤτΚ» ο πρόεδρος του Ιδρύματος,Δημήτρης Νίνος.
Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αδειάζει η κλεψύδρα για χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ, 26 ετών και άνω, γι’ αυτούς δηλαδή που συμπλήρωσαν πέρσι οκταετία από την εγγραφή τους σε τετραετή προγράμματα σπουδών ή δεκαετία σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων, όπως ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ για τη διάρκεια φοίτησης.
Μέχρι σήμερα ελάχιστα Ιδρύματα έχουν εφαρμόσει τη διάταξη που προβλέπει αυτόματη διαγραφή των φοιτητών που παραλείπουν να ανανεώσουν την εγγραφή τους για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Η διάταξη αυτή υπήρχε ανενεργή και στον παλαιό νόμο-πλαίσιο. Τη «νεκρή» διάταξη επιχείρησαν να αναστήσουν τόσο ο νόμος Γιαννάκου το 2007 όσο και ο νόμος Διαμαντοπούλου το 2011. Το ΤΕΙ Αθηνών είναι μεταξύ των ελάχιστων Ιδρυμάτων που την εφαρμόζουν αδειάζοντας τα μητρώα τους.
«Δεν είμαστε αμείλικτοι. Εξετάζουμε αιτήματα φοιτητών που έχουν περάσει τα περισσότερα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους και ζητούν να επανεγγραφούν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», διευκρίνισε ο Δ. Νίνος. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι αμελητέος ο αριθμός των διαγραμμένων φοιτητών του Ιδρύματος που ζητούν επανεγγραφή.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το νόμο 4009 του 2011:
* Οσοι φοιτητές συμπλήρωσαν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος.
* Οσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος.
* Οσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτή της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος.
Όλοι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα της διακοπής αυτά δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής. Μετά τη λήξη της διακοπής επανέρχονται στο Τμήμα τους κανονικά. Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα της οικείας σχολής, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.
Γιούλη Μανώλη στον “Τύπο της Κυριακής”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου