Θέμα ελληνικής ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τη διπλωματική ονομασία «θαλάσσια δικαιώματα», έθεσε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έκτακτη συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών που είχαν στη Ντόχα του Κατάρ.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν παραπονέθηκε για τις αλλαγές που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση στο νόμο για τον διορισμό των 240 ιμάμηδων, που θα διδάσκουν θρησκευτικά στα μειονοτικά σχολεία, αλλά ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι αυτό αποτελούσε πάγια πολιτική βούληση της χώρας μας.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν παραπονέθηκε για τις αλλαγές που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση στο νόμο για τον διορισμό των 240 ιμάμηδων, που θα διδάσκουν θρησκευτικά στα μειονοτικά σχολεία, αλλά ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι αυτό αποτελούσε πάγια πολιτική βούληση της χώρας μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έθεσε και το ζήτημα της μη ύπαρξης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι με απόφαση της ελληνικής Βουλής δρομολογείται πλέον η κατασκευή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν προσφέρθηκε να κατασκευασθεί το τέμενος με δαπάνη της Τουρκίας, αλλά ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι θα κατασκευασθεί με έξοδα του ελληνικού κράτους.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις, προτρέποντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στην πραγματοποίησή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς με τις ιδιωτικοποιήσεις καταφέραμε να ξεπεράσουμε την κρίση».
Όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντως αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά στην κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο κρατών, που όπως ανακοίνωσε ο κ. Ερντογάν θα λάβει χώρα στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα.
Δηλώσεις Ερντογάν για τη συνάντηση με Σαμαρά
Μειονοτικά ζητήματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως υποστηρίζει στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι οποίες μεταδόθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».
«Εκτός από τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης συζητήσαμε και το θέμα της ίδρυσης περιβαλλοντολογικού ινστιτούτου στο κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε, στα ζητήματα αυτά που θέσαμε να προετοιμαστούμε εν όψει της συνάντησής μας στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα και να τα οριστικοποιήσουμε».
Αναφερόμενος στο θέμα του τεμένους στην Αθήνα, ο Ερντογάν είπε πως «συμφωνήσαμε, τα σχετικά βήματα να γίνουν με αμοιβαία αντίληψη καλής πρόθεσης». Ερωτηθείς αν ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο και σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, ο Ερντογάν είπε «γιατί όχι».
Προβλήματα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο ενδεχόμενο διμερούς συμφωνίας για επενδύσεις;
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται -συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών- στο Κατάρ για επαφές με στόχο τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ στις 19.00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι με τον οποίο και θα συνυπογράψουν διακρατική πολιτιστική συμφωνία.
Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει πάντως σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σχετικά με τις διμερείς συμφωνίες για επενδύσεις από το Κατάρ, ενώ αναζητείται φόρμουλα στα πρότυπα της συνεργασίας της χώρας με την Ιταλία, με επενδύσεις μέσω ενός κοινού "κουμπαρά".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου