Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να απολογείται και να αρχίσει να διεκδικεί


Είναι διάχυτη εντύπωση, με όποιον και να μιλήσεις τελευταία που ασχολείται με την Ελλάδα, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ισχύσει  ένα  άτυπο moratorium  με τους δανειστές, τουλάχιστον μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, για να δοθεί στη χώρα μια ανάσα. Μια ευκαιρία.
Ακόμα και η έκθεση του ΔΝΤ, που ομολογούσε  την αποτυχία του προγράμματος και προειδοποιούσε για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, είναι δεκτική και μια άλλης ανάγνωσης, που μπορεί να βοηθήσει την ελληνική επιχειρηματολογία για περαιτέρω μείωση του χρέους.

Παράλληλα, βγαίνουν και  ….καλές ειδήσεις.
Τα περίφημα spreads , που έμαθε κάθε κάτω ραχούλα, αποκλιμακώθηκαν και έπεσαν κάτω από τις 1000 μονάδες.
Το Χρηματιστήριο ξεπέρασε τις 1000 μονάδες,
Ο προϋπολογισμός …εκτελέστηκε (όπως εκτελέστηκε, τέλος πάντων).
Το Eurogroup, για πρώτη φορά, αποδέσμευσε μια δόση χωρίς συζήτηση και προϋποθέσεις…..
Ο γνωστός μας Τσάρλς Νταλάρα προβλέπει ….έξοδο στις αγορές ίσως και το 2014.
Όμως,  υπάρχει έντονη ανησυχία  για καθυστερήσεις και προβλήματα που μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.
Που εντοπίζονται αυτά:
Πρώτον: Οι αντοχές της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός για να καταλάβει ότι η φορολογική λαίλαπα των τελευταίων ετών έχει γονατίσει τους έλληνες πολίτες. Η φοροδοτική ικανότητα της πλειονότητας των φορολογουμένων έχει  εξαντληθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν στα 56.6 δις! Και αυτό δεν οφείλεται  μόνο  στη διαπιστωμένη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να εισπράξει βεβαιωμένους φόρους, αλλά στην αδυναμία των υπόχρεων να καταβάλλουν.
Δεύτερον, αρκετά μέλη του  υπουργικού συμβουλίου, είναι πλέον προφανές, ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο φορτίο που ανέλαβαν. Είτε δεν μπορούν, είτε δεν τολμούν, είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου.  Έτσι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθέρωναν  την οικονομία καθυστερούν.
Κακή εντύπωση έχει προκαλέσει, επίσης, και η ….αμεριμνησία κάποιων, που  πηγαίνουν σε σοβαρές συσκέψεις με τα κινητά και στέλνουν…..μηνύματα, εν μέσω διαπραγματεύσεων! Και ο νοών, νοείτω…. Άρα, κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει το φραγγέλιο…
Τρίτον, στην τρόϊκα αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στη μάχη κατά  της οικονομικής «ολιγαρχίας» ή  εναντίον αυτών  που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Δεν είναι τυχαίες οι συχνές αναφορές που κάνουν τα ξένα ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική.  Αυτή η «ολιγαρχία», και αυτό δεν έπρεπε να περιμένουμε την τρόϊκα για να το μάθουμε, λυμαίνεται τις κρατικές προμήθειες, αυξάνει το κόστος εκτέλεσης των δημοσίων έργων, ενώ βραχυκυκλώνει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων! Η δανειοδότηση του Mega, για παράδειγμα, εξόργισε πολλούς και λέγεται  ότι τα μηνύματα που έφτασαν στην Αθήνα ήταν αυστηρά!
Τέταρτον, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το υπό τον κ.Τάκη Αθανασόπουλο ΤΑΙΠΕΔ, απέτυχε. Κανονικά έπρεπε όλοι να είχαν ήδη αντικατασταθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Μια …αποκρατικοποίηση έκαναν και αυτή ελέγχεται.  Οι  αποκρατικοποιήσεις αγγίζουν  ευαίσθητες χορδές και εθνικά συμφέροντα. Είναι λάθος να  αποφασίζονται και να υλοποιούνται  από «golden boys», με μόνο κίνητρο τα bonus τους,  που δεν  λογοδοτούν σε κανέναν.
Στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να τεθεί επικεφαλής ένα πρόσωπο αποδεκτό από την κοινωνία, με δεδομένη εντιμότητα, που να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις των αποφάσεών του και να λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, και μόνο.
Είναι προφανές ότι η πίεση μεταφέρεται και πάλι προς την ελληνική πλευρά, που καλείται να επιτύχει, μεταξύ άλλων, και κάποια …ακατόρθωτα.
Θα καταφέρει  να ξεπεράσει τις κυβερνητικές δυσλειτουργίες και να διαχειριστεί με επιτυχία τις χρόνιες αγκυλώσεις που ταλανίζουν την χώρα, ώστε για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, να βγει μπροστά;
Να μην απολογείται, αλλά να διεκδικεί…
ΚΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου