Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν ξεχωριστό για το Μέγαρο Μαξίμου. Η περιπέτεια των 7 ημερών από την απεργία στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν ή υποχρεώθηκαν σε μεγάλες δαπάνες για να μετακινούνται στην εργασία τους, έβαινε προς λήξη. Η επιστράτευση των απεργών στο Μετρό ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σήκωσε ο ίδιος το βάρος της απόφασης. Ομως, αποδείχθηκε καταλυτική όχι μόνο για την εξομάλυνση των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας αλλά συνολικά για το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. «Την Τετάρτη είχαμε προειδοποιήσει τους απεργούς ότι μέσα σε ένα 24ωρο πρέπει να τηρήσουν τη νομιμότητα και να σταματήσουν την απεργία
. Οταν δεν το έπραξαν την Πέμπτη, αποφασίσαμε την επιστράτευση και μετά από λίγες ώρες το Μετρό ξαναλειτούργησε», τόνισε σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κρύβει ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία για τη χώρα είναι η «ευθεία γραμμή» στην τήρηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Είναι η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών και σε αυτό το θέμα δεν χωρούν εκπτώσεις», σημειώνει ο κ. Σαμαράς που θεωρεί ότι η θετική κατάληξη της απεργίας στο Μετρό μπορεί να είναι χρήσιμη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου κυβερνήσεις και επενδυτές θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ξεκινά μπαράζ επαφών στο εξωτερικό. Πρώτο ταξίδι στο Κατάρ, όπου συμπτωματικά την ημέρα της άφιξής του στο εμιράτο θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Στο Κατάρ ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα πλάνα της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, με σκοπό η αραβική πλευρά να έχει πλήρη εικόνα για τα projects που θα τρέξουν. Στις 18 Φεβρουαρίου ο κ. Σαμαράς θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ εντός του ίδιου μήνα θα κλειστεί συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο. Οσο για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό προγραμματίζεται για την άνοιξη με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Μαρτίου. Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να βελτιωθεί η «επενδυτική εικόνα»της Ελλάδας, καθώς ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι τους επόμενους μήνες όλα θα κριθούν όχι μόνο από τη δανειοδότηση της χώρας αλλά από το φρενάρισμα της ύφεσης, την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας που θα ευνοήσει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και την αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά που θα κινητοποιήσει κεφάλαια.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πτώση των σπρεντς για τα ελληνικά ομόλογα κάτω από το επίπεδο των 870 μονάδων, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2010, και συνεκτιμούν την επιτυχημένη προσπάθεια της Πορτογαλίας να δανεισθεί από τις αγορές εκδίδοντας πενταετές ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 5%. Εάν η κατάσταση εξομαλυνθεί και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους περιορίζοντας και άλλο τα σπρεντς, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν κίνηση-έκπληξη εντός του καλοκαιριού, με προσφυγή στις αγορές για ποσά 2-3 δισεκατομμυρίων, μέσω της έκδοσης διετούς ή τριετούς ομολόγου. Το σχέδιο αυτόμπορεί να θεωρείται πρώιμο, όμως, είναι ενδεικτικό της προσήλωσης της κυβέρνησης στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Καταλυτικός παράγοντας για τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος στην οικονομία θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, γιατί εάν υπάρξουν αποκλίσεις, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί από πρόσθετα μέτρα. Τα βλέμματα στρέφονται στην πώληση της ΔΕΠΑ, όπου το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παραδίδοντας τα τεύχη δημοπράτησης, έδωσε ταυτόχρονα το σήμα για σύναψη συμμαχιών των υποψήφιων ομίλων ακόμη και με νέους παίκτες.
Εχοντας κλείσει σε μεγάλο βαθμό τα μέτωπα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με πέντε καυτά και ανοιχτά ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας.
1. ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Προσωπικά έχει αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς το θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα πετύχουν το στόχο των 2,6 δισ. που έχουν θέσει για φέτος, ενώ τα έσοδα μέχρι το τέλος του 2020 υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 25 δισ.ευρώ. Μάλιστα, με τις ξένες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας για την αξιοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων, το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 51 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να κλείσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το πολύ, καθώς οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν μέχρι και το 80% του στόχου των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για το 2013.
Το θέμα των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ πάντως προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει διάχυτη η ανησυχία μήπως η Αθήνα μπει στη μέση μιας έντονης διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον έλεγχο του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή μας.
Οσον αφορά την πώληση του ΟΠΑΠ στη μάχη έχουν μπει 7 υποψήφιοι και η κυβέρνηση εκτιμά πως θα καταφέρει να αντλήσει τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ. Υστερα και από την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη συνέχιση της διαδικασίας αναπροσαρμόζοντας όμως το σχετικό νομικό πλαίσιο.
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια, να διατηρηθεί το μονοπώλιο αλλά σε πιο περιορισμένο περιβάλλον ή να απελευθερωθεί η αγορά και να αυξηθεί η φορολογία. Οπως φαίνεται, πάντως, η κυβέρνηση επιλέγει την πρώτη λύση και με αυτή θα πορευτεί.
2. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗΗ μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς παραμένει σημαία για την κυβέρνηση, η οποία ήδη εκτιμά πως γίνονται τα απαραίτητα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά και ο έλεγχος των λογαριασμών που βρίσκονται στο εξωτερικό, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ ξεσκονίζουν πρώην πολιτικά πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό και σύντομα τουλάχιστον δύο πρώην υπουργοί αναμένεται να κληθούν από τη Δικαιοσύνη για να καταθέσουν. Για τον Αντώνη Σαμαρά, για να υπάρξει κοινωνική συνοχή θα πρέπει οι πολίτες να δουν πως επιτέλους έχει αρχίσει να επικρατεί διαφάνεια και στο δημόσιο βίο.
3. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολές στους υπουργούς του να προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, άμεσα στο άνοιγμα όλων των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, να ξεκινήσει η ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στον τομέα της Δικαιοσύνης και να τρέξει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και η μεταρρύθμιση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, πάντως, παραμένει η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα δίνει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ θα παρουσιάζει και ένα νέο, ευέλικτο και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα και θα βοηθά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέσα στον Μάιο να έχει περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τηΒουλή.
Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις συγχωνεύσεις που παρατηρούνται στον τραπεζικό τομέα,καθώς με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται το πιστωτικό σύστημα ενώ εξοικονομούνται χρήματα και από την ανακεφαλαιοποίηση. Αν και στην κυβέρνηση έχουν ως στόχο το μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, τελικά,έπειτα καιαπό τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εκτιμούν πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες τα πράγματα να πάνε ακόμα καλύτερα.
4. ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
Η απεργία στα Μέσα Μεταφοράς προβλημάτισε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου που τελικά ακολούθησε τη σκληρή γραμμή της επίταξης θέλοντας να στείλει σαφή μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνεργάτες του επεσήμανε πως δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση στην οικονομική πολιτική, γιατί αλλιώς οι θυσίες του λαού όλα αυτά τα χρόνια δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το συντριπτικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται απέναντι στον αγώνα των συντεχνιών να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και δεν κρύβουν την οργή τους για το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις υποκινούνται από την αντιπολίτευση με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή και είναι αποφασισμένος να στέλνει στη Δικαιοσύνη οποιονδήποτε παραβαίνει το νόμο. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να ενταθεί και η σκληρή ρητορική κατά της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγορούν πως στηρίζει συγκεκριμένα προνόμια επαγγελματικών ομάδων.
5. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Καμία ανοχή και καμία πολιτική κάλυψη σε φαινόμενα ανομίας και τρομοκρατίας είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τα τελευταία γεγονότα. Η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας και η βομβιστική επίθεση στο Mall θορύβησαν την κυβέρνηση η οποία θεωρεί πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για να δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι σαφής και σε αυτή τη λογική η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για να επικρατήσει η νομιμότητα. Ο τομέας της ασφάλειας θεωρείται από τον πρωθυπουργό βαρύνουσας σημασίας, αντίστοιχης της οικονομίας! Επικοινωνιακός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι και να αναδείξει τη διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη δημόσια ασφάλεια και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Μάλιστα,κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που άρχισαν τα όργανα στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Τσίπρα,άρχισε και η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου