Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αξία €26 δισ. θα είχε το Ελληνικό εάν αξιοποιούνταν το 2008 όταν τα 'λεγε ο Καραμανλής

Την άποψη ότι, ενδεχομένως, θα ήταν προτιμότερο η έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό να «τεμαχιστεί», προτού δημοπρατηθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε., σε πρόσφατη ημερίδα για την αξιοποίηση της έκτασης. 


Εκτίμησε ότι ο υποψήφιος επενδυτής θα προχωρήσει στην κατάτμηση της έκτασης, και στο πλαίσιο αυτό, ίσως, θα έπρεπε το Δημόσιο να «σπάσει» σε κομμάτια την επιφάνεια των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων. 

Βέβαια, ο χώρος του πρώην διεθνούς αεροδρομίου έχει δημοπρατηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως ενιαία επιφάνεια.



Κόστος κατασκευής 6 δισ. ευρώ

Όπως έγινε γνωστό, κατά την παρουσίαση του κ. Πολλάλη, το κόστος κατασκευής, κατά προσέγγιση, ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος των υποδομών είναι 1 δισ.

Πάντως, το 2008, ένα αντίστοιχο εγχείρημα δόμησης 3.600.000 τ.μ., θα είχε αξία 13 δισ. στον Άλιμο και 26 δισ. στη Βουλιαγμένη, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση.

Μέχρι σήμερα το Δημόσιο, μέσω της Ελληνικό Α.Ε., έχει προχωρήσει στην ιδιοκτησιακή και νομική ωρίμανση του ακινήτου, όπως και στον εξορθολογισμό εσόδων μισθωμάτων και εξόδων για συντήρηση και φύλαξη.

Ο προτεινόμενος μικτός συντελεστής δόμησης, εφαρμοζόμενος σε όλη την έκταση, είναι 0,5-0,6, δηλαδή 3.000.000 - 3.600.000 τ.μ. δόμηση. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτίρια και εγκαταστάσεις στο σύνολο της έκτασης είναι 35%, ενώ τα όρια ειδικότερων ζωνών έχουν ως εξής:

-Περιοχές προς Πολεοδόμηση με Χρήσεις Γης : Αμιγής Κατοικία - Γενική Κατοικία - Περιοχές πολεοδομικού Κέντρου

-Ζώνες Ανάπτυξης (βάσει Ν. 3986/11) με Χρήσεις Γης: Τουρισμός – αναψυχή, Επιχειρηματικά πάρκα, Θεματικά πάρκα – εμπορικά κέντρα – αναψυχή, Χρήσεις μεταφορικών, τεχνικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και λειτουργιών, Εκπαίδευση – Έρευνα

- Περιοχή Μητροπολιτικού Πάρκου και Αναψυχής: 2000 στρέμματα Πάρκου. Με χρήσεις πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών.

-Εξαιρέσεις για το παράκτιο μέτωπο

- Χωροθέτηση Κοινωφελών Λειτουργιών + Κοινόχρηστων χώρων κατά 50% στις περιοχές προς πολεοδόμηση
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου