Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Νέο σοκ για τους αναπληρωτές


Απαγορεύεται… να αρρωστήσουν, πολύ δε περισσότερο να απουσιάσουν από την εργασία τους για περισσότερες από 15 μέρες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση που παραβούν τον κανόνα και «τολμήσουν» να ασθενήσουν βαριά, θα χάνουν τη διδακτική προϋπηρεσία τους, δεν θα πληρώνονται και θα απολύονται. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, ωστόσο αυτό προβλέπεται σε απόφαση-σοκ της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Παιδείας, όπως καταγγέλλει το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων. Στο εν λόγω έγγραφο, στο οποίο καθορίζεται το πλαίσιο των αναρρωτικών αδειών για τους αναπληρωτές διδάσκοντες, περιγράφονται συνέπειες ακόμα και για γυναίκες εκπαιδευτικούς, οι οποίες λαμβάνουν αναρρωτική άδεια λόγω επιπλοκών κύησης.

Οσες εγκυμονούσες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί αναγκάζονται, με εντολή γιατρού, να απουσιάσουν από το σχολείο στο οποίο υπηρετούν λόγω επαπειλούμενης κύησης για περισσότερες από 15 ημέρες φαίνεται ότι χάνουν τη διδακτική προϋπηρεσία τους. Σημειώνεται ότι η προϋπηρεσία για τους αναπληρωτές δάσκαλους και καθηγητές είναι απαραίτητη προκειμένου να οδηγηθούν σε μόνιμο διορισμό. Οπως αναφέρεται στην (πρωτοφανή) εγκύκλιο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε απόλυση κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, η οποία δικαιολογεί την καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Το έγγραφο που έχει αποσταλεί στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχει προκαλέσει την οργή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα «την απαράδεκτη εγκύκλιο» και να μεριμνήσει ώστε να έχουν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζητά επίσης να ληφθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών, όπως η δωρεάν μετακίνηση, επίδομα θέρμανσης και ενοικίου. Οπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη απόφαση «χτυπά χωρίς ντροπή ακόμα και τη μητρότητα, στερώντας τη διδακτική προϋπηρεσία από τις εγκυμονούσες εκπαιδευτικούς».

 

Γράφει η Εύη Πανταζοπούλου

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου