Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Διαδικασία ενστάσεων, δικαίωμα, όργανα και έκταση ελέγχου

Σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:
Οι αξιολογούμενοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , δικαιούνται ενστάσεως ενώπιον δευτεροβάθμιων οργάνων αξιολογικής κρίσης, εφόσον:
α/η συνολική τους βαθμολογία είναι μικρότερη από 45 μονάδες με άριστα το 100 ή
β/ η διαφορά στη βαθμολογία των επι μέρους κριτηρίων της ίδιας κατηγορίας είναι μεγαλύτερη από 45 μονάδες.
Οι ενστάσεις ασκούνται ως εξής:


α/ Των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των συντονιστών εξωτερικού, των σχολικών Συμβούλων, των Διευθυντών  Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων τμημάτων Επιστημονικής _Παιδαγωγικής  Καθοδήγησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης , ενώπιων της  Ανεξάρτητης Αρχής ΑΔΙΠΠΔΕ.
β/ Των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων  και των λοιπών εκπαιδευτικών ενώπιον των Επιτροπών Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Εργου (ΕΑΕΕ) που εδρεύουν στη Διεύθυνση εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της οποίας υπηρετούν οι ενιστάμενοι.
γ/ ΑΔΙΟΟΔΕ και οι ΕΑΕΕ εξετάζουν το παραδεκτό και το νόμο και ουσία βάσιμο των ενστάσεων και δύναται είτε να τις απορρίψουν είτε να τις κάνουν δεκτές, εν μέρει ή στο σύνολο, και να τροποποιήσουν τη βαθμολογία του ενιστάμενου. Δεν επιτρέπεται να χειροτερέψουν τη θέση του  ενιστάμενου.
 Η ένσταση στρέφεται κατά τα αξιολογικής έκθεσης του αξιολογητή και πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά  στα οποία ο αξιολογούμενος θεμελιώνει  τους ισχυρισμούς  του καθώς και τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ανακρίβεια των επικαλούμενων από τον αξιολογητή γεγονότων.
Ειδικά οι εκπαιδευτικοί της  ιδιωτικής εκπαίδευσης δικαιούται ενστάσεως ενώπιον  των δευτεροβάθμιων οργάνων  αξιολογικής κρίσης εφόσον η συνολική τους βαθμολογία είναι μικρότερη από 60 μονάδες ή εφόσον η διαφορά στη βαθμολογία των επί μέρους κριτηρίων της ίδιας κατηγορίας είναι μεγαλύτερη από 30 μονάδες.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗΣ
Α. Η  ένσταση του αξιολογούμενου ασκείται εντός αποκλειστικής  προθεσμίας πέντε ημερών από τα γνωστοποίηση σ αυτόν της έκθεσης αξιολόγησης από τον αξιολογητή. Η άσκηση ένστασης γίνεται με κατάθεση σχετικού εγγράφου στη γραμματεία του δευτεροβάθμιου οργάνου. Αντίγραφο ή φωτοτυπικό αντίτυπο της ενστάσεως παραδίδεται ή αποστέλλεται με την φροντίδα της  γραμματείας του δευτεροβάθμιου οργάνου στον αξιολογητή, ο οποίος συνέταξε την έκθεση  αξιολόγησης κατά της οποίας στρέφεται η ένσταση.
Β. Σε περίπτωση αδυναμίας του αξιολογούμενου να καταθέσει την ένσταση στη γραμματεία του δευτεροβάθμιου οργάνου το έγγραφο της ένστασης αποστέλλεται  και ταχυδρομικά επί επιδείξει ή με κάθε άλλο νόμιμο μέσο.
Γ.Το δευτεροβάθμιο όργανο αξιολογικής κρίσης δύναται να ζητήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις κρίνει απαραίτητες από τον αξιολογητή ή τον αξιολογούμενο και γενικώς να ενεργήσει για την διακρίβωση των προβαλλομένων ισχυρισμών.
Δ. Το δευτεροβάθμιο όργανο αποφαίνεται επί των ενστάσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την κατάθεση της ένστασης στη γραμματεία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου