Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η σημασία της συνάντησης Ομπάμα – Σαμαρά

Κάθε επίσκεψη Έλληνα πολιτικού  στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά σημαντικό κι ενδιαφέρον γεγονός. Πόσο μάλλον για την παρούσα κυβέρνηση και κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά που περίμενε μήνες αυτό το ραντεβού. To γεγονός ότι η συνάντηση δεν έγινε τόσο καιρό σχετίζεται ασφαλώς με το γεγονός ότι οι Αμερικανοί περίμεναν τις εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΠΑ και το αζέρικο αέριο.
Είναι γνωστό ότι δεν ήθελαν ρωσική… απόβαση στην Ελλάδα και το εκδήλωναν με κάθε τρόπο. Αυτά, όμως, είναι περασμένα – ξεχασμένα και πρέπει να μη μας απασχολούν πλέον. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να απασχολεί είναι τα κέρδη που πρέπει να αποκομίσει η Ελλάδα και πώς ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να μη χαθεί μια καλή ευκαιρία. Διότι, είτε το θέλουμε είτε όχι, ο Ομπάμα έχει το πάνω χέρι και μπορεί να διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα στο μείζον θέμα της οικονομικής κρίσης.
Οι βαλίτσες του κ. Σαμαρά στις 8 Αυγούστου δεν θα γεμίσουν με είδη διακοπών, αντίθετα θα είναι γεμάτες πολύ κρίσιμους φακέλους.
Πρώτο θέμα το οικονομικό, με τους Αμερικανούς, και μέσω του ΔΝΤ, να ζητούν νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θεωρώντας το μη βιώσιμο. Επίσης, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που προωθούνται στην Ευρώπη. Η συμμαχία στο σημείο αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο στοίχημα του κ. Σαμαρά. Μόνο ο Ομπάμα μπορεί να πιέσει τη Μέρκελ και την παρέα της ότι θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.
Φυσικά, στα θέματα υπό συζήτηση είναι τα ενεργειακά – γεωστρατηγικά. Μετά την αποχώρηση της Gasprom από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και μετά την επιλογή του ΤΑΡ, τα πάντα έχουν αλλάξει. Και σαφώς η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Όπως παρακολουθεί κι ενδιαφέρεται για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, τα οποία σαφέστατα μπορούν να συνδεθούν με την ελληνική ΑΟΖ και τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Σε πολιτικό επίπεδο, τα γεγονότα στην Τουρκία και η νέα Αραβική Ανοιξη στην πόρτα της Ελλάδας, ασφαλώς δίνουν στη χώρα μας στρατηγικό ρόλο, κάτι που ο Ομπάμα ξέρει και καλά. Και κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Σαμαράς.
Για όλα τα παραπάνω το ταξίδι στην Ουάσιγκτον είναι σημαντικό και μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στην Ελλάδα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός και μόνο της ανακοίνωσης του ταξιδιού από τις ΗΠΑ δείχνει ότι θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
 Τα ΜΜΕ
  Στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, στηριζόμενα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον, στις 8 Αυγούστου, για να συζητήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται και σε άλλα δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με την αμερικανική στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, το Κυπριακό, την αμυντική συνεργασία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα ασφαλείας στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία.
Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος τονίζει τη «δύναμη της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα σήμερα» και το γεγονός ότι «τις δυο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO».
Τέλος, προβάλλεται η υπογράμμιση του Λευκού Οίκου στη «συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου