Τρία 24ωρα έμειναν από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του (τρόπος του λέγειν) ο Β. Σόιμπλε στην Ελλάδα και υπάρχει ένας απόλυτος παραλογισμός.
Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους στόχους και θα ζητήσει συγκεκριμένα θέματα από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Σόιμπλε έρχεται έχοντας στις βαλίτσες του ελάχιστα έως τίποτε και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να υποδεχθεί… θερμά τον Γερμανό κατακτητή.
Την Πέμπτη ο χερ Σόιμπλε έρχεται κάτω από το βάρος της αποτυχίας του σχεδίου του για την Ελλάδα, αλλά και των εθνικών εκλογών που δεν επιτρέπουν από μέρους του γαλαντομίες. Για φανταστείτε να έρθει στην Αθήνα και να μιλήσει για διαγραφή χρέους, δηλαδή να επιστρέψει στο Βερολίνο και να πει στους ψηφοφόρους του ότι δεν έπιασε το πρόγραμμα για την Ελλάδα και θα πρέπει να πληρώσουν μέρος από τα ελληνικά χρέη που δεν θα εισπραχθούν ποτέ.
Δε γίνονται αυτά τα πράγματα και καλό θα είναι να μην περιμένουμε και πολλά από το έτσι κι αλλιώς «τσιγκούνη» Σόιμπλε. Αλλωστε, το να παραδεχθεί ότι είναι ένας αποτυχημένος οικονομολόγος που διέλυσε μια χώρα και συνεχίζει να τη διαλύει, δεν είναι καλό για το… ίματζ του.
Ετσι, λοιπόν, θα έρθει στην Ελλάδα φέρνοντας τσάι και συμπάθεια. Και παρεμπιπτόντως θα ανακοινώσει κι ένα σχέδιο που έχει ξανα-ανακοινωθεί από τότε που υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Χρυσοχοϊδης. Πρόκειται για το λεγόμενο «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Σόιμπλε θα προσπαθήσει ουσιαστικά να δώσει ανάσα μέσω της αύξησης της ρευστότητας, μόνο που αυτά τα έχουμε ξανακούσει πολλές φορές.
Το νέο επενδυτικό ταμείο θα είναι ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα έχει ίδια κεφάλαια 350-500 εκατ. ευρώ και θα παρέχει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο συμφωνιών συγχρηματοδότησης εμπορικών ή συνεταιριστικών τραπεζών. Η έδρα του επενδυτικού ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο, το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το διοικητικό του συμβούλιο θα αποτελείται από ξένα στελέχη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας.
Αυτό και πολύ μας είναι, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα συνεχίζει να ελπίζει στο… γερμανικό φιλότιμο (που δεν υπάρχει). Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δείξει στους Γερμανούς ότι οι θυσίες που έχει κάνει είναι απίστευτες κι ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις της να βγει από τη βαθιά ύφεση που την έχει ρίξει το Μνημόνιο. Επίσης, θα επιχειρήσει να ανοίξει την κουβέντα για μελλοντικό κούρεμα του χρέους, ίσως μετά το Νοέμβριο, κι όταν θα έχουν τελειώσει οι γερμανικές εκλογές.
Επομένως, λοιπόν, μην περιμένουμε πολλά από το ταξίδι του Σόιμπλε στην Αθήνα. Με άδεια χέρια έρχεται, με άδεια θα φύγει αλλά με ακόμη πιο άδειες τσέπες θα μείνουν οι Ελληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου