Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ρόλο ακροβάτη

Η εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης είναι διακηρυγμένος πόθος του πρωθυπουργού και πολλών πολιτικών. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει στην ιδέα ότι θα μπορούσε να του «σκάσει» η διακυβέρνηση της χώρας.
Επίσης, μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές και στις δημοσκοπήσεις δείχνει με κάθε τρόπο ότι πρέπει να γλιτώσουμε από τη βάσανο των συνεχόμενων προσφυγών στις κάλπες, έστω και με διάφορες συνεργασίες και ανίερες συμμαχίες.

Ωστόσο, η πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και αυτού για την ΕΡΤ χθες έδειξε ότι το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Κρέμεται σε μια κλωστή ή για να ακριβολογούμε σε 2-3 ψήφους βουλευτών που μπορεί κάποια στιγμή να… παλαβώσουν, να καταψηφίσουν κάποιο νομοσχέδιο και να πάμε σε διάλυση της κυβέρνησης.
Μόλις 2 ψήφοι ήταν πάνω από τους 150 ένα από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Οριακά, με 153 ψήφους πέρασε και συνολικά το κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο που περιελάμβανε τη διαθεσιμότητα και άλλα φορολογικά θέματα. Μάλιστα, για να περάσει χρειάστηκαν απίστευτες μάχες στη Βουλή, έγιναν εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων, αποσύρθηκαν άρθρα και προστέθηκαν παρατηρήσεις βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν θετικά. Τι θα γινόταν π.χ. αν δεν εξαιρούνταν από τη διαθεσιμότητα οι τρίτεκνοι; Θα ψήφιζε υπέρ ο Κοντογεώργης της ΝΔ; Εδώ μέχρι και τον Σηφουνάκη, άρρωστο άνθρωπο, κουβάλησαν από το νοσοκομείο να ψηφίσει ενώ παρά λίγο να έστελναν ελικόπτερο να πάρει τον Κυριαζίδη πάνω από τον τάφο της προσφάτως πεθαμένης μάνας του.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παίζει το ρόλο του ακροβάτη. Σαν αυτόν τον τύπο που πέρασε πάνω από το Γκραντ Κάνιον μοιάζουν, με το φόβο να γκρεμοτσακιστούν οποιαδήποτε στιγμή.
Η πλειοψηφία είναι ελάχιστη και δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθούν δύο – τρεις… Κουκουλόπουλοι και να πάει άκλαυτη η κυβέρνηση. Άλλωστε, σκεφτείτε γιατί κράτησε ο Βενιζέλος τον Κουκουλόπουλο παρά το «χουνέρι» που του έκανε.
Το πολυνομοσχέδιο πέρασε και οι περισσότεροι βουλευτές μπορούν να κάνουν τα μπάνια τους. Όμως, όλοι συνομολογούν ότι από Σεπτέμβρη έρχεται ο πραγματικό καύσωνας. Έρχεται ένα τρίμηνο φωτιά μέχρι το τέλος του χρόνου όπου θα πρέπει να πάνε στη Βουλή κι άλλα κρίσιμα νομοσχέδια. Τι θα γίνει για παράδειγμα όταν θα πάει το φορολογικό; Τι θα γίνει με το χαράτσι στα ακίνητα για το 2014;  Ή ακόμη τι θα γίνει αν τον Οκτώβριο έρθει η τρόικα, αντιληφθεί ότι στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τα κάναμε πάλι… ελληνικά και απαιτήσει κι άλλα μέτρα;
Πώς θα περάσουν μέτρα – φωτιά σε μια Βουλή που παίζει την τύχη της στα ζάρια, όταν δεν πλακώνεται ο ένας με τον άλλο; Οι ψήφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά επισφαλείς. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ γίνεται ο κακός χαμός και κανείς δεν ξέρει αν αύριο ξημερώσει κανένας… Κακλαμάνης που πλέον δεν πατάει στη Βουλή και βρίζει όποιον δεν του αρέσει.
Αλλά και στη ΝΔ υπάρχουν πολλοί «ύποπτοι» ενώ κάποιες «αποσχιστικές» τάσεις πάντα θα υπάρχουν, ειδικά από όσους δεν μπορούν να χωνέψουν ότι κουμάντο στο κόμμα κάνει ο Σαμαράς. Και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι σκληρές συστάσεις του Τάκη Μπαλτάκου προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα χαλινάρια σφίγγει ο άνθρωπος.
Από τη ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να περιμένει πλέον κανείς τίποτε. Οι άνθρωποι είναι δυστυχώς ασόβαροι. Αφού έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους στο Μνημόνιο στη συνέχεια θυμήθηκαν να καταψηφίζουν τους εφαρμοστικούς νόμους. Εκτός τόπου και χρόνου ο κυρ Φώτης.
Συμπέρασμα; Δεν είναι τίποτε ρόδινο σ’ αυτή τη ζωή και τίποτε δεδομένο. Η ισορροπία τρόμου θα συνεχιστεί μέχρι να γύρει η πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει παρά μόνο να ζει μια επικίνδυνη ζωή. Ένα vivere pericolosamente που λένε και οι φίλοι μας οι Ιταλοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου