Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Το σχέδιο για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας από Σεπτέμβριο

Με δεδομένη πλέον τη λίστα με τα ονόματα 4.200 σχολικών φυλάκων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα αποτελέσουν τη «δεξαμενή» του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Ιουλίου, το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταφέρεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το χρονικό όριο, δηλαδή, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα, βάσει των νέων μνημονιακών της δεσμεύσεων, οφείλει να αποστείλει στους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης επιπλέον 8.300 ονόματα και διευθύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα περάσουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα, για να φτάσουν το… μαγικό νούμερο των 12.500, σε βάθος τριμήνου.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κατάλογοι, που θα φτάνουν τμηματικά στην τρόικα μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνουν:

-3.500 δημοτικούς αστυνομικούς (σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, η Δημοτική Αστυνομία καταργείται στις 23 Σεπτεμβρίου).

-1.500 εκπαιδευτικούς, που αποδεδειγμένα δεν ασκούν τα καθήκοντά τους.

-3.300 υπαλλήλους από υπουργεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πέρα, λοιπόν, από το δεδομένο των 3.500 δημοτικών αστυνομικών, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και, έπειτα από αξιολόγηση, θα διεκδικήσουν την επανατοποθέτησή τους στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το μεγάλο βάρος θα πέσει στην αναζήτηση των περίπου 3.300 εργαζομένων από ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα τους ακολουθήσουν (μαζί με τους 1.500 εκπαιδευτικούς) στο καθεστώς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης:

-Στο στόχαστρο, για να τεθούν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα, είναι πιθανό να μπουν οι αγροφύλακες. Ενα τμήμα εργαζομένων στο Σώμα φέρεται να παραμένει ανενεργό και θα μπορούσε να αποτελέσει… πηγή προς υπαγωγή στο μέτρο. Σημειώνεται πως ο αριθμός των αγροφυλάκων σε ολόκληρη την επικράτεια θεωρείται ασαφής. Οσοι έχουν μεταφερθεί στα δασαρχεία, τα οποία ανήκουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, φαίνεται ότι είναι περίπου 1.200. «Και μόνο το γεγονός ότι η τρόικα δέχτηκε να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση, δείχνει ότι ανάλογο μοτίβο μπορεί να ακολουθηθεί και στην επόμενη φουρνιά των 8.300 ατόμων. Εάν δε δοθούν συγκεκριμένα ονόματα για τις επόμενες διαθεσιμότητες, οι οποίες προβλέπονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ίσως οδηγηθούμε και πάλι σε αναζήτηση συγκεκριμένων κατηγοριών», τόνισε στον «Τύπο της Κυριακής» Ελληνας αξιωματούχος.
-Υποψήφιοι για διαθεσιμότητα αναμένεται να είναι όσοι σήμερα εργάζονται στα Αμυντικά Συστήματα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην «αναδιάρθρωση σε λειτουργία» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, μέσα από τη συγχώνευσή τους με άλλους πυλώνες της Αμυντικής Βιομηχανίας, όπως είναι η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ. Το προσωπικό το οποίο απασχολείται συνολικά στην αμυντική βιομηχανία φτάνει τα 2.500 άτομα. Περίπου 1.350 εργαζόμενοι είναι το δυναμικό της ΕΑΒ, 800 εργαζόμενοι το δυναμικό της ΕΑΣ και 350 εργαζόμενοι το δυναμικό της ΕΛΒΟ.

-Μεγάλο μέρος των διαθεσιμοτήτων θα προκύψει και μέσα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις περίπου 1.000 δημοτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Υποψήφιοι για να περάσουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα είναι 93.121 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι δήμων, περιφερειών και δημοτικών επιχειρήσεων και 6.694 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι αποκεντρωμένων διοικήσεων.
-Μικρό κομμάτι των 8.300 διαθεσίμων του Σεπτεμβρίου αναμένεται πως θα προκύψει από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, αλλά και μέσα από τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

 
 
 Kαταργήσεις, συγχωνεύσεις και αξιολόγηση προσωπικού
 
Ειδικότερα για το κομμάτι των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων, άγνωστο παραμένει ακόμα κατά πόσο θα περάσει από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, που είχε προετοιμαστεί πριν από περίπου ένα μήνα και προέβλεπε τον «ξαφνικό θάνατο» 17 φορέων, με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ, στην οποία σήμερα απασχολούνται 100 άτομα. Σ’ αυτήν την πρώτη… φουρνιά των φορέων, που προετοιμάζονταν προς κατάργηση, εργάζονται περίπου 400 άτομα. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί (216 υπάλληλοι που απασχολούνται σε οργανισμούς που θα αποτελέσουν παρελθόν) θα οδηγηθούν άμεσα σε απόλυση, μέσω της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι συγχωνεύσεις του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με τον ΟΚΑΝΑ, καθώς και 46 δημοσίων βιβλιοθηκών σε ένα ενιαίο φορέα. Στους υπό συγχώνευση οργανισμούς απασχολούνται 1.107 υπάλληλοι.

Οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, που θα αποτελέσουν μεγάλο τμήμα της διαθεσιμότητας, θα τεθούν, όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, σε αξιολόγηση. Ενα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική αποχώρηση από το Δημόσιο, ενώ όσοι περάσουν τον πήχυ της αξιολόγησης θα μεταφερθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Εκεί αναμένεται να καλύψουν ανάγκες όπως η φύλαξη των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών, αλλά θα αναλάβουν και καθήκοντα σχεδόν ταυτόσημα με αυτά που ασκούσαν μέχρι και σήμερα. Οπως η πάταξη του παρεμπορίου, οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η καταγραφή παραβάσεων και η επιβολή κλήσεων.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι εργαζόμενοι θα παραμένουν σε διαθεσιμότητα για οκτώ μήνες (αντί για δώδεκα μήνες, που ίσχυε μέχρι σήμερα). Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους, ενώ στην περίπτωση που δεν πετύχουν μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπου υπάρχει ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό, θα απολύονται αυτόματα, αποτελώντας μέρος των 11.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων, που προβλέπονται για το 2014.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
 
 

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου