Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τ’ Αι Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς λέει ο λαός, περιμένοντας την αλλαγή του καιρού. Ίσως κατά βάθος περιμένοντας και τίποτε καλύτερο αλλά που. Εκεί που κοιμάται και λέει δόξα το Θεό που δεν έπαθε και τίποτε χειρότερα με το πολυνομοσχέδιο, να’ σου έρχεται η κατραπακιά από τη ΔΕΗ για να αναφωνήσει βοήθα Παναγιά.

Τους μισούς και παραπάνω Έλληνες αν ρωτήσεις τι είναι αυτό το τέλος ΑΠΕ μπορεί και να σου πει… ΑΠάενε από εδώ που θα πληρώσω. Κι όμως, το πληρώνουμε κάθε δίμηνο και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι θα πληρώνουμε επιπλέον 54 ευρώ το χρόνο περισσότερα. Αύξηση 118% στα οικιακά νοικοκυριά. Παράλογο, άρα… λογικό. Αποφάσισε η ΔΕΗ ότι πρέπει να χορέψουμε στο ρυθμό της και δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Θα πρέπει να δίνουμε 18 ευρώ το τετράμηνο περισσότερα, όχι για το ρεύμα μας αλλά για το τέλος ΑΠΕ. Και θα είναι η τρίτη αύξηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό, προφανώς για να την εμπεδώσουμε.
Πάνω από 400 εκατ. ευρώ πληρώνουμε από την τσέπη μας για το λεγόμενο «πράσινο χαράτσι». Που πάει αυτό απάντησε ποτέ η ΔΕΗ στον κόσμο που το πληρώνει; Τι σημαίνει δηλαδή πληρώνουμε ένα χαράτσι για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;  Μήπως για να πριμοδοτούμε, μαζί με τους επενδυτές σε φωτοβολταϊκά και τους μεγαλοεργολάβους της ενέργειας; Μήπως για να βουλώσουμε εμείς τις τρύπες που υπάρχουν στον ειδικό λογαριασμό και να δίνει η ΔΕΗ υψηλές εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς ενέργειας και φωτοβολταϊκών; Όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα, ορίζεται ότι «η ενέργεια που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και θα αμείβεται σε εγγυημένη τιμή που θα επιβαρύνει το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ. Μάλιστα η εγγυημένη αυτή τιμή όχι μόνο είναι σημαντικά υψηλότερη εκείνης για την αιολική ενέργεια αλλά και συνδέεται με την τιμή του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ να αυξάνεται όσο αυξάνεται η τιμή ενός ορυκτού καυσίμου». Για τον Μπόμπολα, τον Μυτιληναίο, τον Περιστέρη και όποιον άλλον εμπλεκόμενο στην ενέργεια πληρώνουμε το τέλος ΑΠΕ το οποίο αυξήθηκε από σήμερα (και αναδρομικά) σχεδόν 120%; Αυτά είναι ντροπής πράγματα και μάλιστα να γίνονται σε μια χρονική στιγμή που 1 ολόκληρο εκατομμύριο καταναλωτές πήγαν στη ΔΕΗ να κάνουν ρύθμιση γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το λογαριασμό του ρεύματος.
Αν κάποιοι στο ανεξάρτητο κρατίδιο της ΔΕΗ είναι ανεξέλεγκτοι και κάνουν αυξήσεις χωρίς να τις δικαιολογούν, κάποιος πρέπει να τους μαζέψει. Και αυτός ο κάποιος είναι ο αρμόδιος υπουργός. Διότι τελικά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα φάει τα χαστούκια από τον κόσμο για την αύξηση – σοκ κι όχι ο Αρθούρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου