Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Μήνυμα και προς το Βερολίνο, στέλνει η επικείμενη συνάντηση στις ΗΠΑ, Σαμαρά - Ομπάμα

Σε μια δύσκολη και ευαίσθητη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα, που από τον Οκτώβριο μπαίνει πια στο σκληρό πυρήνα του Μνημονίου -με κυρίαρχο το ζήτημα των απολύσεων- η πρόσκληση του Λευκού Οίκου στον Αντώνη Σαμαρά έρχεται να ανακουφίσει (για λίγο έστω) και να δώσει «ανάσα ζωής» στο δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, παρέχοντας παράλληλα στήριξη στο αναγκαστικό μεταρρυθμιστικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης και το δύσκολο δρόμο που είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων και των δεσμεύσεων να διαβεί ο Ελληνας πρωθυπουργός στην πορεία της  αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας.

Στις 8 Αυγούστου, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια συνάντηση την οποία η ελληνική πλευρά επεδίωκε, ασκώντας διακριτικές πιέσεις από την επομένη της εκλογής Σαμαρά. Η πρόσκληση ήρθε ένα χρόνο μετά, στο κατάλληλο timing, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ανώτερη διπλωματική πηγή στον «ΤτΚ».


Πρέπει, αναμφίβολα, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιαιτερότητα και τη βαρύτητα που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη επίσκεψη και στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφενός, εν όψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, αφετέρου, λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα θέματα τα οποία αναμένεται να συζητήσουν οι δύο ηγέτες -μνεία έγινε και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Σαμαρά- αποτελούν θεωρητικά μια τυποποιημένη ατζέντα, με την κατάσταση της οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να κατέχει μία από τις πρώτες -αν όχι την πρώτη- θέσεις στη συνάντηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μπαράκ Ομπάμα θα θίξουν τα ζητήματα της ενέργειας, το εργασιακό και το «καυτό» πρόβλημα της ανεργίας. Μοιραία, χωρίς ωστόσο να δοθεί περαιτέρω βάθος με συγκεκριμένες δηλώσεις στο κομμάτι της ενέργειας, θα θιγεί και το ζήτημα της ΑΟΖ μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ε.Ε. για το θέμα των ΑΟΖ στην ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις - κάτι που έχει γίνει και στο πρόσφατο  παρελθόν με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ μέσω της εκπροσώπου Τύπου του State Department.

Χωρίς θεαματικές ανακοινώσεις, θα συζητηθούν το Κυπριακό, το Σκοπιανό και τα Ελληνοτουρκικά, ωστόσο η επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο είναι βέβαιο πως θα επανατοποθετήσει, θα τονώσει, θα ενδυναμώσει και μπορεί -γιατί όχι;- να ανανεώσει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Σχέσεις που το τελευταίο διάστημα, με μια παρένθεση την επίσκεψη του Γ.Α. Παπανδρέου, είχαν μπει σε μια άτυπη ψυχρή περίοδο...

Στη 45λεπτη -το πολύ μία ώρα- συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες -βάσει πρωτοκόλλου των αρμόδιων διπλωματικών υπηρεσιών των δύο χωρών- θα γίνει μια ανασκόπηση στα παραπάνω ζητήματα ως μια τυπική ανάγνωση-επαναβεβαίωση ενός πίνακα περιεχομένων της διμερούς ατζέντας που ήδη έχει προετοιμαστεί αρκετά καλά.

Το όλο αναλυτικό πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθοριστεί την εβδομάδα που έρχεται, με τις πυρετώδεις εργασίες τόσο του Ελληνα πρέσβη στην αμερικανική πρωτεύουσα, κ. Χ. Παναγόπουλου, σε συνεννόηση με το γεν. γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος και διαχειρίστηκε -αφ’ ης στιγμής ανέλαβε τα καθήκοντά του- το φάκελο (από τον προκάτοχό του γ.γ., πρέσβη Β. Κασκαρέλη) της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», στη Νέα Υόρκη, εκτός από την κλασική, καθιερωμένη εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μια πιο ανοιχτή δεξίωση-συγκέντρωση (και όχι κλειστή δεξίωση στο γενικό προξενείο) ώστε ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τους ομογενείς.

Η χρονική τοποθέτηση της επίσκεψης Σαμαρά στον Λευκό Οίκο μπορεί για κάποιους να αποτελεί μείον, εξαιτίας του χρόνου που προσδιορίστηκε (περιορισμένες δυνατότητες συναντήσεων λόγω διακοπών), ωστόσο με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον επιθυμεί να στείλει το δικό της κρυφό μήνυμα προς το Βερολίνο και την καγκελάριο Μέρκελ ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι Αμερικανοί επιλέγουν -βάσει των εισηγήσεων των επιτελών τους- τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να στείλουν το μήνυμά τους, δεδομένου ότι λίγους μήνες αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 2014, η Ελλάδα αναλαμβάνει προεδρεύουσα χώρα στην Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας τα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί είναι μείζονος γεωπολιτικής σημασίας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.       

Στην συνάντηση θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά ζητήματα σε συνάρτηση με τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο και τη Συρία. Είναι πιθανό η Ελλάδα να κληθεί να παίξει κάποιο ρόλο, κάτι που ωστόσο προς στιγμήν παραμένει απροσδιόριστο και νεφελώδες.
 


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου