Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

“Γόρδιος δεσμός” ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Να μας το θυμηθείτε. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα γίνει το σίριαλ του καλοκαιριού καθώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη για να λυθεί και κάθε πρόταση που θα κατατεθεί σίγουρα θα έχει αδικημένους.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση στην τρόικα να οριστικοποιηθεί ο φόρος για το 2014 μέσα στον Ιούνιο, τα προβλήματα είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτα με αποτέλεσμα όλες οι επιτροπές και οι συσκέψεις που γίνονται να μην μπορούν να βγάλουν άκρη.

Τόσο χθες στην εσωτερική σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα όσο και σήμερα η μόνη λέξη που βγήκε ως αποτέλεσμα ήταν μία «ναυάγιο». Δε μπορούν να συμφωνήσουν με τίποτε τα τρία κόμματα και δυστυχώς θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση το οποίο πρέπει να λυθεί γρήγορα προτού «πάρουν φωτιά τα τόπια».
Το αδιέξοδο προκύπτει από το γεγονός ότι οι εξαιρέσεις που σχεδιάζονται ή οι λιγότεροι φόροι για ορισμένους δεν οδηγούν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή στην είσπραξη 3,1 – 3,2 δις ευρώ.
Η τρύπα που δημιουργείται από την εξαίρεση των κατ’ επάγγελμα αγροτών σε συνδυασμό με το αφορολόγητο 50.000 ή 100.000 που ακούγεται, μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή να εισπραχθούν περί τα 2,5 δις κάτι που φυσικά δεν ικανοποιεί και την τρόικα.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι να φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών αλλά μόνο όσων έχουν πάνω από 20 στρέμματα. Αυτά να φορολογηθούν με 15 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο.
Επίσης, προτείνεται για τα αστικά ακίνητα είτε αφορολόγητο 50 χιλ. ευρώ και συντελεστές από 0,2% ως 2% είτε μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστές φορολογίας 0,1% ως 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.
Τα περιθώρια στενεύουν και πρέπει να λυθεί η εξίσωση, ειδάλλως θα πρόκειται για επικοινωνιακή και ουσιαστική ήττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου