Αλλος χρόνος δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση χωρίς τα σκέρτσα του Κουβέλη πρέπει να τρέξει τις αλλαγές και να διεκδικήσει ανάσες από την Ευρώπη
Η είδηση φυσιολογικά πέρασε στα ψιλά λόγω της έκτακτης επικαιρότητας για την ΕΡΤ και της ανευθυνότητας του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., που παραλίγο να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια για να μη γίνει καμία αλλαγή στη ραδιοτηλεόραση.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων υποχώρησε στα επίπεδα που είχε βρεθεί πριν από 25 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μέσο ελληνικό εισόδημα το 2012 μειώθηκε στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου, από 94% που ήταν το 2009.
Οι Ελληνες έχουν ξανά την ίδια αγοραστική δύναμη με τους Πορτογάλους, οι οποίοι, ωστόσο, ποτέ δεν είχαν ξεπεράσει το 80% του μέσου όρου, ενώ μας πλησιάζουν χώρες από το πρώην ανατολικό μπλοκ όπως η Λιθουανία (στο 70% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Εσθονία και η Πολωνία.
Παρά το γεγονός ότι στην ελληνική οικονομία εισέρρευσαν κοινοτικά κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, η εισοδηματική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη που είχε επιτευχθεί πριν από την έναρξη της κρίσης, το 2009, δεν είχε στέρεες βάσεις. Στηρίχθηκε στην κατανάλωση, και μάλιστα με δανεικά, και όχι στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Τα εισοδήματα των Ελλήνων δεν θα μπουν σε πορεία σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, εάν πρώτα δεν ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της χώρας.
Οι δυσκολίες πολλές, όπως φάνηκε από την υπόθεση της ΕΡΤ. Κάθε χρόνο οι Ελληνες φορολογούμενοι διαθέτουν 210 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, για την οικονομική ενίσχυση της ΕΡΤ. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μεταξύ των 2.700 εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση υπάρχουν αρκετοί ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τα εργασιακά τους (και όχι τα κομματικά τους) προσόντα και βέβαια να έχουν θέση στη νέα ΕΡΤ. Είχε όμως και όλες τις παθογένειες μιας ΔΕΚΟ. Κομματικές προσλήψεις ή απολύσεις, αδιαφανείς παραγωγές, χαμηλή παραγωγικότητα, συνδικαλιστικές παρεμβάσεις που φτάνουν στα όρια της παραδιοίκησης. Η ΕΡΤ, όπως και οι περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις, λειτουργεί χωρίς κανείς να λογοδοτεί για πράξεις ή αποφάσεις. Η εταιρική ευθύνη έναντι των μετόχων (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Ελληνες πολίτες) και του κοινωνικού συνόλου είναι άγνωστες έννοιες. Γι’ αυτό η κατάσταση σε όλο το Δημόσιο πρέπει να αλλάξει.
Παράλληλα το πολιτικό σκηνικό που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ήταν απογοητευτικό. Η κυβέρνηση εξήγγειλε το κλείσιμο της ΕΡΤ χωρίς να υπολογίζει το διεθνή αντίκτυπο από το μαύρο στο σήμα της δημόσιας τηλεόρασης και χωρίς να ανακοινώσει ξεκάθαρο πλαίσιο για το νέο φορέα. Ομως, ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε το λάθος και επιδίωξε το συμβιβασμό με γνώμονα το εθνικό καλό. Για τον κ. Κουβέλη η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ας αναλογισθεί σε τι αδιέξοδα θα οδηγούσε τη χώρα για να ευχαριστήσει κάποιους από το κομματικό του ακροατήριο. Και βεβαίως να σκεφθεί τι παρήγαγαν οι υπουργοί του, πέραν της εγκληματικής τους αδράνειας που θα την πληρώσουμε ακριβά.
Αλλος χρόνος δεν υπάρχει. Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν λάθος, αλλά θα ήταν έγκλημα εάν είχε μπει μαύρο στη χώρα. Η οικονομία θέλει ηρεμία αλλά και μεταρρυθμιστικές πολιτικές, που θα εφαρμόζονται με αποτελεσματικό τρόπο. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να διδαχθεί από τα λάθη της και να δείξει αποφασιστικότητα.
ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
Διευθυντής του Τύπου της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου