Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το λουκέτο στην ΕΡΤ

Όχι. Δεν μου αρέσει να βλέπω την πολιτική κληρονόμο Ανθή Σαλαγκούδη που δεν ξέρει να μιλάει ή να αναλύει τα θέματα στην κρατική τηλεόραση. Επίσης δεν μου αρέσουν οι νεαροί παρουσιαστές της ΕΡΤ που - με ποιον τρόπο ούτε η ΕΣΗΕΑ ούτε ένας Θεός δεν ξέρει - ξαφνικά εμφανίζονται στους δέκτες μας με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα. Διαφωνώ κάθετα με το να δίδονται εκπομπές σε στρατευμένους παραγωγούς ή δημοσιογράφους του εκάστοτε κόμματος εξουσίας ενώ σιχαίνομαι τον κάθε Κούλογλου που κάνει εκπομπές - δήθεν - προοδευτικής κατήχησης και ο οποίος όταν παίρνει συνεντεύξεις πολιτικών του συνοδοιπόρων θεωρεί ιερά υποχρέωση του να μην τους πιέζει (βλ. Τσίπρα προεκλογικά). Α να μην ξεχάσω πως ο εν λόγω κύριος στρογγυλοκάθεται από το 1996 στην καρέκλα του.


 

Θέλετε κι άλλα; Μπορεί να τιμώ συναδέλφους όπως ο ήπιων τόνων Μπάμπης Κουβαράς ή ο ενημερωμένος Δημήτρης Κοττάκης, όμως όπως και να έχει δεν μπορεί και οι δυο τους με τρόπο μαγικό να επιστρέφουν στην ΕΡΤ μόνο όταν η ΝΔ παίρνει την εξουσία. Γιατί μπορεί και οι δυο τους με επάρκεια να καλύπτουν τα θέματα, να βγάζουν ειδήσεις όμως εδώ που η χώρα έφθασε τα σύκα πρέπει να είναι σύκα και η σκάφη να είναι σκάφη. Ή και οι δύο είναι καλοί, άρα πρέπει να τους κρατήσουμε και με άλλες κυβερνήσεις στις εκπομπές τους, είτε δεν είναι επαρκείς άρα πρέπει να απομακρυνθούν. Το ίδιο ισχύει και με την Έλλη Στάη η οποία λες και δεν υπάρχει άλλη νέα παρουσία, έχει καθίσει επί 35 χρόνια στις ειδήσεις και δεν λέει να φύγει.

 

Όμως παρά την κριτική σε πρόσωπα και καταστάσεις που όλους μας στεναχωρούν, η ΕΡΤ ΔΕΝ πρέπει να κλείσει.

 

Η ΕΡΤ είναι πυλώνας ενημέρωσης, είναι όαση σοβαρότητας είναι φορέας πολιτισμού και ανάδειξης μιας άλλου τύπου τηλεόρασης. Όταν στα άλλα ιδιωτικά δίκτυα βλέπουμε τούρκικα σίριαλ, όταν παρακολουθούμε την κάθε τυχαία σταρλετίτσα να το παίζει σπουδαία, όταν ο κάθε Κωστόπουλος έχει εκπομπή και λόγο στα δημόσια δρώμενα, όταν έχουμε δελτία ειδήσεων – απόψεων των εργολάβων και των συνοδοιπόρων τους, όταν το μόνο που βλέπουμε είναι το πώς μαγειρεύονται μακαρόνια, πατσάδες, γλυκά και κάθε λογής έδεσμα λες και άπαντες θα πρέπει να εξελιχθούμε σε «μάστερ Σεφ», τότε ΝΑΙ. Η ΕΡΤ έχει λόγο να μείνει ζωντανή.

 

Γιατί η ΕΡΤ είναι οι παιδικές εκπομπές του Χρήστου Δημόπουλου που με ευαισθησία μεγάλωσαν τα παιδιά μας ή οι μουσικές εκπομπές κάθε Κυριακή πρωί του κ. Μυλωνά που μας θυμίζει τις ρίζες μας. Είναι οι άξιοι δημοσιογράφοι που τρέχουν για ρεπορτάζ σε όλη την επικράτεια και οι καλοί συνάδελφοι των δελτίων ειδήσεων που καθημερινά δίχως κομματικές πλάτες παλεύουν με αξιοπρέπεια. Είναι το Μονόγραμμα των Σγουράκηδων. Είναι το Παρασκήνιο του Λουκά Παπαστάθη. Είναι τα υπέροχα λαογραφικά παλιά ντοκιμαντέρ του Μάτσα. Είναι το ρετρό Θέατρο της Δευτέρας ή οι ωραίες βρετανικές παραγωγές. Είναι «οι κεραίες της εποχής μας» η αξιοπρεπής  εκπομπή για το βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη. Αν η ΕΡΤ κλείσει, θα χαθεί ένας πολύτιμος πνεύμονας πολιτισμού. Θα επικρατήσουν οι «δεύτεροι». Και για να μην ξεχνιόμαστε: η κρίση στη χώρα μας δεν είναι οικονομική. Ηθική και κυρίαρχα πολιτισμική είναι.

Η ΕΡΤ λοιπόν δεν πρέπει να κλείσει. Πρέπει να εξορθολογιστεί, να διώξει τα κομματόσκυλα, να μετεξελιχθεί. Όχι να αφανιστεί.


Δημ. Μαρκόπουλος
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου