Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Επετεύχθη η πολυπόθητη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

Κι εκεί που όλοι την είχαν ξεγράψει, να που η Εθνική Τράπεζα έκανε την έκπληξη και δίνει, όπως όλα δείχνουν, μια βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι επετεύχθη η πολυπόθητη αύξηση κεφαλαίου και η τράπεζα κατάφερε να καλύψει το 10% αποφεύγοντας την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) και κάνοντας ένα βήμα για να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 12%, δηλαδή να συγκεντρωθούν περί τα 1,17 δις ευρώ, κάτι που θα φανεί με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.
Το αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου θα περάσει την Παρασκευή από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου και θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το τελικό ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική είδηση που δείχνει ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων τόσο από μεγάλους επιχειρηματίες όσο και από πολίτες που δεν ήθελαν να δουν την Εθνική να περνά εξ’ ολοκλήρου στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να θυμίσουμε ότι έφταναν και 800 εκατ. ευρώ για την Εθνική προκειμένου να αποφύγει την έκδοση των μετατρέψιμων αλλά με υψηλά επιτόκια ομολόγων.
Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου δίνει μεγάλη ανάσα και στην κυβέρνηση αλλά και στη διοίκηση της Εθνικής η οποία, πριν καν ολοκληρωθεί η αύξηση, πιεζόταν να παραιτηθεί ως αποτυχημένη, από κύκλους που είχαν συμφέροντα για κάτι τέτοιο.
Μετά την ανακοίνωση των πληροφοριών αυτών ξέσπασε και το Χρηματιστήριο που αρχικά έπεφτε εξαιτίας της δίνης των πολιτικών εξελίξεων λόγω της ΕΡΤ. Τόσο οι φήμες ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα τα βρουν και δε θα πάμε σε πρόωρες εκλογές όσο και η Εθνική έδωσαν ώθηση στο γενικό δείκτη που γύρω στις 6 το απόγευμα ανέβαινε 3,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου