Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Οι διαλογοι της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Το «τρίτο επεισόδιο» για την ΕΡΤ με πρωταγωνιστές τους πολιτικούς αρχηγούς της κυβέρνησης αναμένεται να παρακολουθήσουμε την Πέμπτη στις 20:30.Το δεύτερο «επεισόδιο» που παρακολουθήσαμε χθες, τα είχε όλα…. σασπένς, μυστήριο, αγωνία ,ίντριγκες αλλά και διαλόγους-φωτιά!



Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν πολύ…. όχι μόνο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Μεταξύ τους υπήρχαν διαφωνίες, διαξιφισμοί αλλά και κοινές συνισταμένες, ενώ όλοι τους έδωσαν τα χέρια σε ένα πράγμα: πως δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Επαναπροσλήψεις, τρίμηνες συμβάσεις και νέος φορέας το Φθινόπωρο

Ειδικότερα, ως προς την ΕΡΤ οι τρεις αρχηγοί φάνηκαν να συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση που δεν θα προκαλέσει κανένα άλλο ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ κοντά στη λύση, η οποία επικεντρώνεται στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την επαναπρόσληψη με συμβάσεις που θα διαρκέσουν 3-4 μήνες ενός μεγάλου αριθμού περίπου 1200 εργαζομένων της παλαιάς ΕΡΤ και την άμεση έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος και θα εκπέμψει το Φθινόπωρο με περίπου 1.000 εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός ωστόσο αρνήθηκε να κάνει πίσω στο θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, παρά την επιθυμία του κ.Κουβέλη και επέμεινε μέχρι τέλους ότι η παλιά ΕΡΤ ανήκει στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί:

Αντώνης Σαμαράς: Η παλιά ΕΡΤ έχει τελειώσει. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις στην απόφαση του ΣτΕ. Πάμε να συζητήσουμε μαζί για τον νέο φορέα

Ευάγγελος Βενιζέλος: Πρέπει να βρούμε λύση και οι τρεις μαζί. Η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι βασικός στόχος

Φώτης Κουβέλης: Πρέπει να αναδιοργανωθεί τάχιστα η ΕΡΤ, όλες οι συχνότητες, κανονικό πρόγραμμα, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις

Αντώνης Σαμαράς: Συμφωνώ ότι μπορούμε να έχουμε κανονικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύση στον αριθμό των προσώπων και ο νέος φορέας να εκπέμψει άμεσα. Δεν είναι το πρόβλημα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για τις διαρροές που υπήρξαν σε ότι αφορά τις ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ, λέγοντας πως τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται πλέον να γίνουν ανεκτές . Ο πρωθυπουργός δήλωσε άγνοια επ αυτού , ενώ ο κ.Κουβέλης εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του , υπαινισσόμενος ότι οι διαρροές έγιναν από το περιβάλλον του κ.Σαμαρά.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί:

Ευάγγελος Βενιζέλος: Είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που συνεχίζεται η κουβέντα μεταξύ μας να γίνονται ασυνήθιστα προκλητικές παρεμβολές, διαρροές που σίγουρα δεν είναι υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας.

Αντώνης Σαμαράς: Εμένα κατηγορείς; Είναι δυνατόν; Δεν έχω ιδέα

Φώτης Κουβέλης: Είναι απαράδεκτα τα όσα έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια νέα επικαιροποιημένη προγραμματισμένη συμφωνία , η οποία θα περιλαμβάνει και τους όρους που θα διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των τρίτων εταίρων στην κυβέρνηση . Παράλληλα, επανήλθε το θέμα της θεσμοθέτησης επιτροπής συντονισμού , κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν απέρριψε ο πρωθυπουργός .

Ο κ.Κουβέλης από την πλευρά του τόνισε πως πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί άλλα τετελεσμένα .

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί:

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση νωρίτερα, θα είχαμε αποφύγει όλα τα προβλήματα και θα είχαμε πετύχει την επανεκκίνηση της τρικομματικής κυβέρνησης

Αντώνης Σαμαράς: Εγώ ήμουν εκείνος που πρότεινα στην προηγούμενη σύσκεψη το πακέτο των εννέα σημείων που περιλάμβανε και αυτά που λες

Φώτης Κουβέλης: Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να συναποφασίζουμε για τη στρατηγική έναντι της τρόικας . Δε μπορεί να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Εγώ δε θα ανεχθώ άλλες μονομερείς αποφάσεις.

Σήμερα, Πέμπτη αφού ο πρωθυπουργός πραγματοποιήσει ένα ταξίδι αστραπή στη Βιέννη, θα συναντήσει αργότερα τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν: την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, τον ανασχηματισμό και την σύσταση του συντονιστικού οργάνου που θα εποπτεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Εν τω μεταξύ όπως αναφέραμε και χθες στο star.gr, οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα έχουν ενημερώσει τα κομματικά όργανα και τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες σε ταυτόχρονες συνεδριάσεις σήμερα το απόγευμα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου