Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Μπροστά η ΝΔ, καταρρέουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ

Προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. καταγράφει η δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύει σήμερα ο «ΤτΚ». Στην καρδιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με φόντο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, η νέα έρευνα δείχνει ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. βρίσκονται οριακά εντός Βουλής.

Για πρώτη φορά, στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα των δύο κυβερνητικών εταίρων εμφανίζονται κοντά στο «νήμα» του 3%: το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 4%, ενώ το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τράβηξε το σχοινί μέχρι τέλους στην κρίση της ΕΡΤ,

καταγράφει ποσοστό 3%.
Η Ν.Δ. παρουσιάζει οριακή άνοδο στο ποσοστό της, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. βρίσκεται στο 1,1%. Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με 46,8% έναντι 33,4% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σαφής είναι η πρωτιά της Ν.Δ. και στην παράσταση νίκης με ποσοστό 54,4% έναντι 38,6% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα της ΕΡΤ, τα ευρήματα της έρευνας είναι δυσανάλογα της πολιτικής θύελλας που προκλήθηκε, καθώς είναι καθολικό το αίτημα των πολιτών να μειωθεί το προσωπικό της ΕΡΤ και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της. Μία εβδομάδα μετά τη ρήξη που προκάλεσε στην τρικομματική κυβέρνηση η απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο στο Ραδιομέγαρο και να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με νέα δομή, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 72,2%, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση της Rass, συντάσσεται με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως επίσης και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!
Αν και η βασική πολιτική θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανοίξει η ΕΡΤ και να συνεχίσει τη λειτουργία της όπως πριν, μόνο 1 στους 3 ψηφοφόρους του συμφωνεί μαζί του. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 59,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει αφού μειωθεί το προσωπικό της και η λειτουργία της εξορθολογιστεί. Η άποψη αυτή αποτελεί μειοψηφία στο εσωτερικό όλων των κομμάτων, ακόμη και στη ΔΗΜ.ΑΡ., όπου ο Φώτης Κουβέλης «τράβηξε το σχοινί» μέχρι τέλους, αλλά και στους ΑΝ.ΕΛ. Είναι ενδεικτικό ότι οι ψηφοφόροι της ΔΗΜ.ΑΡ., σε ποσοστό 78,8%, επιθυμούν να ανοίξει η ΕΡΤ αφού προηγουμένως μειωθεί το προσωπικό της και εξορθολογιστεί η λειτουργία της.

Στη θύελλα των αντιδράσεων που ξέσπασαν από τη διακοπή της λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το 51% των ερωτηθέντων ζητάει από τον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τη δημιουργία του νέου φορέα, θέση που βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας (σε ποσοστό 80,2%). Αυτή τη «σκληρή γραμμή» την ακολουθούν το 39,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 34,6% της ΔΗΜ.ΑΡ. και το 29% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση της Rass, οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν ένα ακόμη μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, που δείχνει ότι έχει να διαχειριστεί ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα: το 70,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές έχει μετατοπιστεί από τις σκληρές αντιμνημονιακές του θέσεις προς ηπιότερες και πιο κεντρώες, άποψη που πιστεύει το συντριπτικό 70,9% των ψηφοφόρων του. Από αυτό το ποσοστό, οι 2 στους 3 δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη «στροφή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε… λάιτ αντιμνημονιακά μονοπάτια.

Η κρίση που ξέσπασε στην τρικομματική κυβέρνηση μετά την ΕΡΤ και έφερε στο προσκήνιο ορατό το σενάριο των πρόωρων εκλογών «συσπείρωσε» για πρώτη φορά σε τόσο υψηλά ποσοστά την άρνηση της κοινής γνώμης απέναντι στη λύση για κάλπες.

Το 61,8% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και είναι κοινό αίτημα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ: οι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα «ψηφίζουν» πρόωρες εκλογές σε ποσοστό 67%. Οσον αφορά στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η πλειοψηφία (54,5%) συμφωνεί ότι πρέπει να προχωρήσουν, ενώ η ίδια άποψη υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και των ΑΝ.ΕΛ.


 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου