Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Έρχεται η τρόικα ή μήπως… τρό(μ)ικα;

Έρχεται η τρόικα. Είναι το πιο γνωστό… θρίλερ που παίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και κάθε φορά που «επαναπροβάλλεται» προκαλεί και περισσότερο τρόμο. Μήπως καλύτερα να την έλεγαν «τρόμικα»;
Τη Δευτέρα πατάνε πάλι πόδι στην Αθήνα και το πρώτο που θα κάνουν είναι να δείξουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πόσα απίδια έχει ο σάκος» σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο νέος υπουργός θα ζητήσει παράταση για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων και θα υποσχεθεί απολύσεις, τουλάχιστον των επίορκων και περίπου 6.000 συμβασιούχων που εργάζονται οι μισοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το νέο ραντεβού με την τρόικα δε θα είναι… όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, αλλά εφιάλτης. Μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα ώστε να έρθει ο Σόιμπλε στην Αθήνα χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες και με την ελπίδα της εκταμίευσης της δόσης 8,1 δις ευρώ αν όλα συμφωνηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Όμως, τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι πολλά και ανοιχτά. Εκτός από τις απολύσεις, που «καίνε» όσο τίποτε άλλο, υπάρχει θέμα με το φορολογικό νομοσχέδιο καθώς και με τη φορολογία των ακινήτων. Θα έπρεπε να υπάρχει νόμος για τα ακίνητα και πως αυτά θα φορολογηθούν από το 2014, όμως, όλα βρίσκονται στον αέρα. Το σχέδιο για φορολόγηση με το μέτρο δεν πέρασε από την τρόικα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νέας παράτασης του… έκτακτου χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2014.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει και με τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει τα 4,5 δις τινάζοντας τα πάντα στον αέρα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και η υστέρηση εσόδων η οποία θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ καθώς οι φορολογικές δηλώσεις πάνε για Αύγουστο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει εκ νέου θέμα μείωσης των συντάξεων που αφορούν κυρίως τον ΟΑΕΕ αλλά και των αποστράτων όπου εκεί δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο και η μαύρη τρύπα στις δαπάνες είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ.
Η τρόικα φέρεται να ζητά έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ κι αν δεν καλυφθούν τα κενά, περικοπές σε συντάξεις και παροχές υγείας.
Ακόμη, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροικανοί θα απαιτήσουν και πάλι παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα ζητώντας νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Κρίσιμο θέμα είναι και αυτό των πλειστηριασμών με τους δανειστές να ζητούν άρση της απαγόρευσης, κάτι που θα τινάξει στον αέρα πάνω από 150.000 οικογένειες με κόκκινα δάνεια.
Τέλος, στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε, περιμένει μαστίγωμα τον Στουρνάρα, τον Μητσοτάκη και τον Βρούτση, αλλά και γενικά όλη τη χώρα. Για να δούμε: Θα τη βγάλουμε καθαρή το καλοκαίρι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου