Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει. Το πρόγραμμα ήδη το αλλάξαμε σε πολλά σημεία» διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο Αντώνης Σαμαράς, απορρίπτοντας την κριτική ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται μια λανθασμένη συνταγή και δεν αντιδρά.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίζει ένα στρατηγικό σχέδιο για να βελτιώσει τις συνθήκες και τους όρους του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σε συνδυασμό βέβαια με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας.
Ο Αντ. Σαμαράς, ετοιμάζεται, στο κατάλληλο χρονικό σημείο, να θέσει πιο επιτακτικά το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Το βασικό του «όπλο» θα είναι η παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχε υπολογίσει λάθος στην κατάρτιση του πρώτου μνημονίου (με τον περίφημο λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή) την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση.
«Η ζημιά για την οποία προειδοποιούσαμε από τον Ιούλιο του 2010, στο “Ζάππειο Ι”, έγινε. Και τώρα διορθώνεται. Αργά, αλλά σταθερά» είναι η βασική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρεί να ακυρώσει την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση «κωφεύει» για το λάθος του ΔΝΤ.
«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» από το ΔΝΤ, είναι η φράση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο διαπιστώνει ότι διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον πιο ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω βοήθεια και χρόνο, άρα και ανάσες, στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ενώ αναφέρουν ότι απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι χρειάζεται και πλήρης επίγνωση των πολιτικών συνθηκών και των συσχετισμών προτού γίνει η κίνηση του Πρωθυπουργού.
Μάλιστα λένε ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και υπενθυμίζουν ότι το 2010 ο κ. Τσίπρας (ο οποίος ζητεί σήμερα αναθεώρηση του προγράμματος) «ήθελε μείωση του χρέους, που επιτεύχθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά εμείς εξασφαλίσαμε και μείωση επιτοκίων και βελτίωση των όρων δανεισμού».
Ο Πρωθυπουργός στις πολλές συζητήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με βασικούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη από χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές παραγωγής και ανάπτυξης.
Αυτή η πίστωση χρόνου κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει, όσο μπορεί, κοινωνικό μέρισμα μέσω της ανάπτυξης (επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, αιμοδοσία της πραγματικής οικονομίας με ρευστό).
Ο Αντ. Σαμαράς λέει σε όλους τους τόνους, μετά και την εξέλιξη με την υπόθεση της ΔΕΠΑ και την αποχώρηση των Ρώσων, ότι οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές και μέτρα που έχουν υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνουν την ανεργία».
Αυτή η επισήμανση έχει τη σημασία της για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα των περίπου 900 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου